De Thiérache, een paradijs van smaken
De Thiérache is vandaag een schitterend, onbedorven deel van het landelijke Frankrijk. ‘Bienvenue à la ferme’ is dan ook een veelvoorkomende uitspraak. Achter elk product staat een enthousiaste producent, die maar al te graag zijn kennis wil delen en je achter de schermen van zijn bedrijf wil meenemen.
De gastronomie van Frankrijk is een buitengewoon omvangrijk gegeven. Net als de ontelbare riviertjes in het Franse landschap kronkelt de gastronomie zich door een dynamisch en fijn netwerk op haar reis van bron tot consument. De kennismaking met die telers en producenten is een beloning op zichzelf.
De Thiérache is geen gebied met overvloedige zonneschijn, verwacht hier geen wijngaarden, maar de appel, het rode fruit en de fijnste onder de sterke kazen leveren zich prachtig aan je af in allerlei vormen.
La Ferme de la Chapelle Jerôme in Le Nouvion en Thiérache is bekend voor “La Folie Douce”. Het bedrijf maakt sinds enkele jaren fruitwijnen en heeft een fruitopbrengst aardbeien, frambozen, allerlei soorten bessen en zelfs rabarber. Het fruit wordt geteeld in open grond zonder gebruik te maken van serres. In juni begint de eerste oogst. Hierna gebeurt de samenvoeging van de fruitsoorten, dit duurt tot oktober. Meestal is er een assemblage van drie vruchten, maar er zijn ook cuvées van 5 en 7 verschillende vruchten. Persing en inwerking van natuurgist duren een 6-tal weken. Hierna gaat het product in houten vaten voor enkele maanden. La Ferme de la Chapelle Jerôme heeft een eigen toestel om flessen te vullen dat dateert uit de beginjaren ‘50. Het resultaat is een niet-sprankelend aperitief van ongeveer 15 graden alcohol. Er zijn 12 verschillende variëteiten.
De stockageruimte is in een oude Maroilles-kaaskelder gevestigd. Geopend blijft het aperitief nog een zestal weken goed in de koelkast. Je drinkt het zeer fris en door het aroma is het ook zeer geschikt bij taart en gebak.
Je kan de kelder met degustatie bezoeken, maar er zijn geen vaste tijdstippen. Het is zeker aan te raden om telefonisch een afspraak te maken.
http://www.folie-douce-aperitif.fr/
Bij de ingang van de boerderij zeker het standbeeld van St.-Jerôme uit 1748 een bezoekje brengen.
Niet ver van het mooie Parfondeval, dat we bespraken in ons eerste Thiéracheverhaal, bevindt zich in Rozoy sur Serre, Le Clos de la Fontaine Hugo. Dit is een van de weinig nog resterende ciderboerderijen in de Thiérache. De streek had vroeger een rijke traditie mede dankzij de uitgestrekte appelboomgaarden. De Eerste Wereldoorlog heeft er echter voor gezorgd dat deze industrie bijna totaal verloren is gegaan. Gregoire Leroux hier in Rozoy is bijna de enige die nu cider produceert. Hij maakt gebruik van nieuwaangelegde boomgaarden in de omgeving. Nog meer dan in Normandië werkt hij met een veelvoud aan appelsoorten om tot een rijk aroma te komen. In november gaat men over tot plukken en dan begint het bekende schema van wassen, triëren en persen. De fermentatie in houten vaten duurt 4 tot 5 maanden. Hierna wordt de cider op flessen getrokken op het domein zelf. Een tweede fermentatie volgens een “methode traditionnelle” zorgt voor natuurlijke bubbels.
De cider uit de Thiérache is typisch helderblond van kleur met een specifieke zuurtegraad. Op het domein vind je de cider in brut, demi sec en doux. Ook interessant zijn de bijproducten. Er is niet alleen wijnazijn en een confit de cidre –een soort chutney-, je vindt er ook Le Pommel. Le Pommel is als het ware de Noord-Franse versie van de Pommeau uit Normandië, Pinneau uit de Cognacregio of de Floc de Gascogne. Le Pommel is een aperitief op basis van “eau de vie de cidre” en appelsap.
Je kan het bedrijf van Gregoire elke zaterdag bezoeken van 1 mei tot 30 september van 14 tot 18 uur of volgens afspraak.
lerouxgregoire@hotmail.fr
Het paradepaardje uit de Thiérache is de Maroilleskaas. Een kaas met een geschiedenis die bijna 1300 jaar terug in de tijd gaat. De naam komt van het dorpje Maroilles, gelegen in de Avesnes-Thiérachestreek. De kaas heeft een AOC (Appellation d’ Origine Contrôlée) en mag maar in een beperkte zone gemaakt worden. Het is een koeienkaas van rauwe melk met zachte korst in blokvorm. Maroilles heeft een vetgehalte van 45% en een zeer uitgesproken geur. Maroilles is ook zeer dankbaar in gerechten zoals quiches en zelfs in een stoofpotje met St.-Jacobsvruchten.
Heel de procedure kan je bekijken achter glas in Éparcy bij Fromagerie “Lait 2 Fermes” (vrijdag 15-19 uur en zaterdag 9-12uur). Deze boerderij is nog maar enkele jaren bezig met de productie en dus kleinschalig.
Tot slot, wat wel opviel, het bier dat in de Thiérache vrij populair is, is het trappistenbier uit Chimay. Chimay ligt juist over de grens in de laars van Henegouwen.
Alle info over Thiérache: www.tourisme-thierache.fr
Foto’s: © P. Minnebo