Champagnehuis Esterlin

DSC_0269

 

In 1948 begonnen drie families een gemeenschappelijk project in de Champagnestreek. Met een groepje van 29 ging men champagne produceren op een gebied van 23 ha. Dit is nu gegroeid tot een ensemble van wijngaarden ( 105ha) en met een verdeling over 52 gemeentes. Ze gaven het de naam “ Esterlin “.

Esterlin is een oorspronkelijke Engelse munt die sterk populair was in de middelleeuwen als ruilgeld. De site voor productie en de hoofdzetel zijn niet op de zelfde plaats. Dicht bij Epernay is er in het dorpje Mancy de assemblage eenheid , waar alles vanaf productie tot stockage gebeurt. Twee kleinere sites op wat afgelegen percelen doen alleen dienst voor het persen van de druiven. De Mancy site is 10.000 m2 groot met vaten die een totale capaciteit hebben van 15.000hl. In de kelders “ slapen “ niet minder dan 3,5 miljoen flessen ! De temperatuur is hier een constante 12°C. Het huis doet een alcoholische fermentatie tot 16°C. en blokkeert een tweede fermentatie om de originele zuurtegraad en frisheid te bewaren. Er wordt gewerkt met drie druivensoorten : Chardonnay , Pinot Noir en Pinot Meunier.

DSC_0242DSC_0248DSC_0249

Bij Esterlin vind je onder meer:

Brut Eclat

Blanc de Blancs Eclat

Rosé Eclat

Brut Nature

Cleo Blanc de Blancs.

Deze laatste ( een cuvée premium) wordt gedeeltelijk gerijpt op eikenhouten vaten van 400 liter.

In de kelder is er ook een speciale vinotheek met champagnes die lekker onder het stof liggen , geen etiket dragen maar alleen een opschrift met een kalkstift en terug gaan tot in de jaren 80.Dat champagne slecht wordt na vele jaren wordt hier ter plaatse tegengesproken door de hoofd- kelderbewaarder. In al die jaren dat hij op Esterlin werkt heeft hij nog maar een tweetal flessen gehad die na jaren niet meer te consumeren waren.

DSC_0263DSC_0254DSC_0265

In het dorpje Mancy is er een leuk familierestaurant die speciaal tijdens de “ vendanges” ( het plukken) een speciale driegangen menu geven aan 12,50 euro, een “ menu des vendanges”.

DSC_0281DSC_0276

 

 

 

 

De fabricage eenheid te Mancy is niet te bezoeken . Esterlin heeft wel een prestigieus adres in Epernay zelf. In 1994 bouwden ze hun hoofdzetel op de “ Avenue de Champagne 25 “ te Epernay en enkele jaren geleden kwam hier voor de toeristen en klanten een gloednieuw bezoekerscentrum met degustatiekelder.

 

25, avenue de Champagne 51200 ÉPERNAY Tél. +33 (0)3 26 59 71 52

[email protected]

Foto’s en tekst: Gust charrin

Back To Top