Moord op de Oriënt Express

 

Agatha Christie schreef in 1934 “ Murder on the Oriënt Express”. Het werk kaderde in haar Poirot-series en is een van haar beste boeken. Het werd ook meermaals verfilmd en verscheen ook in de legendarische Poirot tv. adaptaties met David Suchet als ster.

Nu heeft Backstage er een theaterversie van gemaakt. Agatha Christie is een beschermd handelsmerk van de Agatha Christie Limited en je kan zo maar niet aan het script veel wijzigingen toevoegen. Geen nood, onder regie van Dirk  Lavrysen konden we genieten van een superspektakel in de leukste en warmste zaal van Vlaanderen: Theater Elckerlyc aan de Frankrijklei.

Hercule Poirot moet vanuit Istanboel terug naar Londen om zich te melden bij Scotland Yard voor weer een nieuwe opdracht. Zijn goede vriend, Monsieur Bouc, is manager van Wagons-Lits en zorgt dat onze Belgische speurder nog een plaats kan krijgen op een overvolle Oriënt Express. Zijn medepassagiers zijn integrale personages van allerlei pluimage. De trein heeft een niet voorzien oponthoud, ergens in Joegoslavië, door een plotse sneeuwstorm. S ’Morgens wordt de Amerikaanse zakenman, Ratchett, dood gevonden in zijn couchette. Poirot vindt acht messteken en moet aan de slag om zo vlug mogelijk deze moord op te lossen. Alle verdachten hebben een motief en alle verdachten hebben een alibi. Poirot zal alles uit de kast moeten halen.

Ga achterover liggen in je Elckerlyc zetel en geniet van deze triller. Een elftal aan personages, gespeeld door een universele cast in de prachtige kledij van de jaren ’80 getooid. Samen nemen ze je mee op de internationale trein, van couchettes tot restaurant.

Het decor is een pareltje van vernuft. Het toont aan dat je geen megaproductie moet zijn om iets wonderbaars te tonen. De wagon glijdt als het ware over het podium, subtiel behandeld door een podiumcrew. Createur van het decor, ene Marnik Baert, hij verdiende al ruimschoots zijn strepen door om de twee jaar bij Festivaria op het Donkmeer de pareltjes van decor te maken voor de terugkerende “ watermusicals”( Titanic, Singing in the Rain enz.)

Een grote cast van 11 acteurs, die allen een topprestatie leveren, van Warre Borgmans als Hercule P. tot Jan Schepens als Monsieur Bouc, de integere en soepele Wagons-Lits manager.

Na de première hadden we nog een kort babbeltje met Vicky Florus ( Greta Ohlsson)

-Dag Vicky, kan je je personage beschrijven?

Ik ben Greta, de hulp van de Prinses Dragomiroff. Ik was een nanny en werkte lang in Afrika met kinderen. Mijn leven is gewijd aan kind en God.

-Was er reeds een binding met Agatha Christie?

Zeker. Als kind keken we veel naar de spannende detective trillers zoals” Murder she Wrote” en vele Agathe Christie’s verhalen. Mijn vader was er dol op en onze zondag was dan ook een gezellig choco-moment. Ik zag ook de film uit 1974 en de recentste versie. Het is tijdloos, ook al speelt het in de dertiger jaren. Het “ wie heeft het gedaan?” genre heb ik altijd kunnen appreciëren. De hedendaagse Britse detective series zijn nog altijd van grote kwaliteit.

-Wat vond je van je karakter?

Mijn rol was zeker een uitdaging. Meestal moet ik de vamp spelen. Het accent was ook iets speciaals. Ik heb veel in de auto het Zweeds accent en woorden geoefend via Google Translate.

-Het was een enorm grote cast. Een elftal.

Meestal heb je huiskamer producties met vier tot zes personages. Hier was het zeer tof dat er een cast was met mensen uit verschillende hoeken en verschillende genres. Het was fijn om met elkaar samen gezet te worden. Je kon zo leren van iedereen, van de know how van anderen.

-Wat een decor?

Zeker, met zoveel details. De projectie was zo sterk. Overal kon je je inleven, in de couchettes, in het restaurant, je voelde je bijna in een bubbel.

-Ooit al gereisd in een luxetrein?

 

Neen maar ik zou het dolgraag doen. Bv. met zo’n TGV naar Frankrijk.

-Een goeie twee jaar geleden zagen we elkaar tijdens de persvoorstelling van Kierewiet. Is daar nog iets op til van?

Neen, we hebben toen besloten om Après Ski in de plaats te doen. Dit was vele luchtiger voor de mensen, zeker in een post corona periode. Kierewiet ging in feite echt over veel miserie.

Nog voorstellingen tot 11 december.

www.backstage-producties.be

Tekst: Gust Charrin.

Foto’s: Marc Aerts.

 

 

Back To Top