Kazenfeest Aywaille- Fête du Fromage
GREOVA is Groupement Regional Economique Ourthe-Vesdre-Amblève en zij organiseren als Maison du Tourisme het 44e Kazenfeest. Zoals ieder jaar vindt dit evenement plaats in het park van het statige Kasteel van Harzé.
Het Land van Ourthe-Vesdre-Amblève is een fijn vakantiegebied waar men een gevarieerde vorm van toerisme vindt. Streekevenementen nemen hier ook een belangrijke plaats in.
Lang waren de Waalse kazen onbekend bij het publiek. Vandaag de dag worden ze echter trots uitgestald met een ruim aanbod van meer dan 700 kazen in de categorieën koeien, geiten en schapen. Walen zijn grootverbruikers van kaas : 80 % van hen consumeert minstens één keer per week kaas, vooral de 35-plussers; 59 % van deze groep consumeert Waals, soms zonder het te weten; één op de drie weet niet of ze Waals consumeren of niet. De Belg zelf gebruikt ruwweg 12 kg kaas per jaar.
Kaas is heerlijk in vele combinaties, je kan het associëren met brood of wijn zelfs met chocolade.
Dit jaar gaat “ Fête du fromage” door op 24 en 25 augustus. Kaasproducenten, zuivelboerderijen, Waalse en buitenlandse zuivelproducenten zullen in grote getalen aanwezig zijn om in een gezellige en feestelijke sfeer hun producten aan te bieden met dit jaar als eregast: de kaasmakerij “ Herve AOP” ( Beschermde Oorsprongsbenaming )
De Hervekaas gaat reeds terug tot de XVI e eeuw. Het was toen ook een kaas met lange rijpingsduur die ook gebruikt werd als wisselgeld. In de XVIII e eeuw werd de Hervekaas zelfs verkocht tot in de Elzas en Bourgogne. Rond de jaren 1960 waren er 500 producenten van Hervekaas. Tegenwoordig maken de kaasmakerij Terre de Fromages en slechts enkele boeren nog Hervekaas door de evolutie in de landbouw. In 1996 kreeg de kaas het BOB – label.
Verschillende inhuldigingen in kaasgildes, kinderanimatie ( springkussen) maar ook de prijsuitreiking van de Waalse kazenwedstrijd maken de festiviteiten compleet.
Alle info: www.fetedufromage.be
De voorstelling had plaats bij VivArdent , waar een groep investeerders een domein creëerden waar in 2022 op 6,5 ha wijnstronken gepland werden. Recent werd het gebouw ingehuldigd, een state of the art complex, met de nieuwe citernes die binnenkort het productieproces van het domein zullen opstarten. Er is ook een grote winkel met streekproducten en wijnen van zes Waalse en een Vlaamse producent. De polyvalente zaal kan ook gebruikt worden voor groepen tot 100 personen om introducties en events op te luisteren.
Tekst en foto’s: Gust Charrin.