Toen ik recent mijn kronieken overliep , kwam ik tot de vaststelling dat ik voor deze maand aan nummer 50 mocht beginnen . Welk passend item kon ik naar voor brengen ?
Een 50 jarig jubileum van iets ? 50 belangrijke gebeurtenissen ? Ik koos voor 50 jaar terug : het jaar 1960 . Wat grasduinen in die periode in het Verenigd Koninkrijk .
Eerste minister was Harold Macmillan en Elisabeth II zat al 8 jaar op de troon .Wolves , de ploeg uit de Birmingham regio won the F.A. cup tegen Blackburn Rovers en datzelfde Wolves eindigde de reguliere competitie tussen kampioen Burnley en Tottenham ,op de tweede plaats .
De zuster van de huidige koningin , Prinsess Margaret huwde in 1960 met de fotograaf Antony Armstrong -Jones , later the Earl of Snowdon .De Earl ging verder met zijn beroep als fotograaf ..Ze gingen reeds uit elkaar in 1978 en Margaret overleed in 2002 .
Op 9 december zond de commerciële omroep ITV voor de eerste maal de immer populaire soap Coronation Street uit . Deze productie van Granada TV ( de regionale tak van ITV uit het Manchester gebied ) was gebaseerd op een fictieve straat in Manchester en is nog steeds te zien op tv .Vele acteurs begonnen er hun carrière .In 1964 kwam er een concurrent soap , eigenaardig genoeg niet op de BBC , hier was het wachten tot 1985, maar dezelfde commerciële zender startte met . Crossroads ,dit werd het verhaal van een fictieve straat ( of kruispunt) in Birmingham . Crossroads kende minder succes dan Coronation Street en na verschillende herzieningen , met zelfs gedeeltelijke naamswijzigingen verdween het in 2003 volledig van het scherm .Zoals vermeld begon BBC in 1985 ook met een eigen soap : Eastenders. Na Manchester en Birmingham was het logisch dat Londen ook moest volgen , dus East Enders , een fictieve buurt van Londen , met de fictieve naam Walford .Wordt door BBC enkele malen per week uitgezonden . Persoonlijk vind ik dat het ook van kwaliteit heeft ingeboet, vooral door het steeds wijzigingen van de cast –eigen aan soaps-cfr Thuis & Familie .
1960 zag ook de eerste opening van een service station op een autostrade . Autostrades worden over het kanaal aangeduid met de letter M . de M1 was de eerste autostrade , ze verbond noord en zuid , in feite Londen met Leeds . Ter hoogte van Newport Pagnell kwam het eerste service station met restaurant .(soms ook Watford Gap genoemd) Er is een motel in jaren 50 stijl , dat nog dikwijls gebruikt wordt in de filmindustrie .. Nu heeft het de naam van Welcome Lodge , genoemd naar een der 9 groepen die motorway centras uitbaten in Groot Brittannië .De meeste zijn nu 24/24 open met alle faciliteiten die goed onderhouden zijn , bij sommige vind je ook wat winkels en sommige Britten gaan zelfs op zondag een dagje uit met een uitgebreid bezoek aan hat MSA ( Motorway Service Area ) Je vind er bv winkels als W.H. Smith ( leesgenot ) ; M&S Simply Food ( zeer goed verzorgde voeding aangeboden door Marks & Spencer ), Costa ( koffie die volgens mij beter smaakt dan de Starbucks tegenhanger ) Je vind er ook meestal informatie over het gebied . Parking alleen gratis als je maar even blijft—en ze controleren hoor !
1960 was ook het jaar dat Lady Chatterley’s lover eindelijk volledig en ongecensureerd kon uitgegeven worden . D.H. Lawrence schreef het boek reeds in 1928 en de eerste uitgave kwam alleen uit in Italië De expliciet beschreven seksscènes waren steeds een struikelblok geweest . . In 1960 was er nog een rechtszaak in de beroemde Old Bailey te London , tegen Penguin , de in 1936 opgerichte uitgeverij die zich specialiseerde in paperbacks .De uitspraak was in Penguin’s voordeel en op korte tijd ( de eerste 24 uren werd gezegd -)gingen er meer dan 200.000 exemplaren over de toonbank .Lawrence maakte het niet meer mee , hij was al overleden in 1930 .Zeer gegeerd zijn ook de oudere Penguin uitgaven in de blauwe omslagkleuren .Worden dikwijls als collectors items verkocht .
En tenslotte wie zag er op 6 januari 1960 het levenslicht ? Een van mijn all time favorieten op het gebied van TV koken : Nigella Lawson .Voor mij de opvolgster van Deliah Smith met een sneufje “Lawrence style” erbij .In 1960 was er nog geen sprake van TV koks . Het post oorlogsmenu van de Britten stond nog op een laag pitje . Er was het “good old full breakfast , maar daarna moest men het meestal stellen met fish & chips , roast met Yorkshire pudding of Bangers &mash .
Bangers & mash : worstjes met aardappelpuree . Waarom men de worstjes bangers heette ? heel simpel , kwam uit de periode van de tweede wereldoorlog . vlees was schaars en in de worstjes werd veel water gestoken , bij het opwarmen gaf dit altijd een knallend geluid , vandaar bangers .Je vind het recept nog steeds in “ The British Food Bible van Marks & Spencer ,enkele jaren geleden uitgegeven . Alleen heeft men wijselijk bangers vervangen door sausages .