EWT- Theater brengt De Vrijdagse Markt

De Vrijdagse Markt, EWT- Theater

 

Begin mei, voor de vijfde maal dit seizoen richting Hertstraat 2 Deurne en dan weten we dat hier in het EWT-Theater de laatste voorstelling wordt gespeeld van hun seizoen. Als afsluiter zit er traditioneel wel altijd een ‘specialleke ‘ in het laatste stuk. Als  we het aantal castleden telden die in stuk vijf op de scene gingen komen wisten we dit zeker. In het stuk De Vrijdagse Markt komen we er 10 tegen. Ik weet niet of het een record is. ( Zal het wel eens aan Frank vragen).

De Vrijdagse Markt gaat terug naar de Vrijdagmarkt die reeds eeuwenlang op de Vrijdagmarkt in Antwerpen wordt gehouden en nu recent brandend actueel was. Deze week gebeurden er voorbereidende nutswerken aan de Vrijdagmarkt in functie van een heraanleg in oktober. Het team achter de veilingsmarkt moest nu noodgedwongen uitwijken naar de Sint-Jansvliet. De geschiedenis van de markt gaat terug tot 1549. Een markt bekend als de plek waar aangeboden spullen per opbod worden verkocht. Op het plein trouwens ook het beeld van de patroonheilige, de Heilige Catharina, patrones van de orde kleerkopers.

Onze ‘De Vrijdagse Markt’ speelt zich dus  af in de Sint-Andrieswijk van Antwerpen bij de opkopers op de Vrijdagmarkt. Zij vierden in 1974  hun 50 jarig bestaan. Nu in 2024 organiseren de kleinkinderen het eeuwfeest. Glitter, schwung en verrassingen. Een volkse komedie met als auteur en regisseur Frank De Kaey.

In deel één leren we de familie Janssens en Janssens uit 1974 kennen. Een tweeling die de opkoopzaak runt. Een zaak gesticht door hun vader, die jammer genoeg omkwam tijdens een V-bominslag op cinema Rex in WOII. De twee  Jan en Johan, zijn totale tegenpool en de rest van de familie ( kinderen en schoonkinderen) moeten dikwijls puin ruimen. Juul, de clochard is een oude vriend van de vader waarmee hij nog gestreden heeft in WOI en is voor sommigen een deel van het meubilair. Daar de firma in 1924 is gesticht wil men het 50 jarig jubileum vieren. Of niet iedereen? De voorzitter van het wijkcomité Jos wil het wel coördineren niettegenstaande zijn wispelturige darmen.

In deel Twee, na de pauze, komen we in 2024. Corona is gepasseerd en heeft de firma niet veel goed gedaan. We zitten nu met een heel andere generatie Janssens en Janssens. Ook een tweeling  aan het hoofd, ook tegenpolen. Yannis en Juan Janssens zijn de kinderen van de zoon van Johan en hebben zoals hun 1974 familie ook een gecompliceerde achterban. Per toeval komen ze te weten dat de firma 100 jaar bestaat maar is er reden en vooral geld om te vieren? Het water staat hun aan de lippen. De excentrieke schepen van Markten uit de stad wil hen wel een beetje helpen voor een jubileumfeest maar is dat genoeg? En wie is die mysterieuze Julien, een veilingmeester die plots opduikt? Ik verklap al dat het feest er komt. Hoe dat, moeten jullie maar bekijken in de zaal.

Wie is nu wie en wie speelt wat? Een enorme puzzel. Neem zeker je programmaboekje bij de hand dit ga je zeker nodig hebben om alle karakters te plaatsen. De cast is een mix uit al het talent, jong en oud, dat Frank De Kaey tot zijn beschikking heeft bij EWT. Gewoon even de namen:

Dirk Bosschaert, Door Van Boeckel, Annik Pauwels, Mathias Daneels, Thomas Van Goethem, Dorothy Wuyts, Jerry Verhaert, Theo Van Baarle, Laura Delmas en Geert Burssens.

Een huzarenstuk om ze allen op het podium te krijgen maar tenslotte gaf dit nog meer cachet aan de gezellige intimiteit van EWT Deurne.

Master of Arts Frank De Kaey is hier glorieus in geslaagd om een prachtverhaal samen te stellen dat zich in twee verschillende tijdperken afspeelde. Een cast die zich zowel thuis voelde in 1974 en 2024. Het verhaal zit ijzersterk in elkaar en puur nostalgisch. Nog een extra genot was de muziek. Zangtalent genoeg bij EWT.  Over heel het stuk een twaalftal adaptaties van reuze hits, voornamelijk uit de seventies.  Geniet van onder meer ‘ Ik Zie een Ster, Lady of the Night, When will I see you again, Love is All Around, YMCA’ en natuurlijk  uit 1974 de winner van het Songfestival Waterloo.

Waterloo in adaptie Vrijdagmarkt hoor je tweemaal, ook als afsluiter. En of het bleef hangen. Het zit in het hoofd zelfs nog als we tram 10 opstapten, die ons 25 minuten had laten wachten.

Tot slot: een musical met inhoud? Neen een kwaliteitsstuk met mooie muziek!

 

Het nieuwe seizoen 2024-2025 heeft traditioneel voor EWT weer 5 producties in aanbieding. Een korte samenvatting:

Op 20 september de aftrap met ‘ Vruchten der Liefde’. Een bizarre huwelijkskomedie. Regie Frank De Kaey, dus zou het wel eens een Franse komedie kunnen zijn, met onder meer Anne Mie Gils en Marc Verbruggen.

In november een komedie van een der huisschrijvers, een top in komedieteksten, Jeroen Maes. In ‘Ernst en Vermaak’ zien we Frank De Kaey zelf, Dorothy Wuyts, Maike Boerdam e.a.

Begin 2025 is er ‘K heb ze ni Alle Zes’ van Ruud De Ridder met onder meerAnnik Pauwels en Theo van Baarle.

In maart een nostalgische komedie’ Camping Hilton’ regie weer Frank De Kaey en met Daphne Paelinck, Daisy Thys en ook Annik Pauwels.

Afsluiten doen ze met ‘ Ladies Night’, een pikante komedie. Met o.a. Frank De Kaey, en Door Van Boeckel.

Alle info: www.ewt.be

 

Tekst en foto’s: Gust Charrin.

Back To Top