Pandemie in een vol EWT Deurne

 

-Blijf in je kot, Nationale Veiligheidsraad, anderhalve meter, de vleermuizen uit Wohang en Wilmes met de drie virologen. Dat kan iedereen zich nog herinneren. Iedereen kreeg het zwaar te verduren vanaf het voorjaar 2020 en vooral de zorg moest heroïsche gevechten leveren met meermaals beperkte middelen. Toch waren er af en toe lichtpunten. Misschien was het goed om er een tragikomedie over te schrijven? En dit deed Jack Staal. Auteur Jack Staal creëerde reeds verschillende stukken voor het EWT-Theater en deze intieme en gezellige zaal met zijn dankbaar gezelschap was de ideale setting voor zijn nieuwste productie: De Carona Pandamie.

We zijn in het voorjaar 2020 in een typisch Antwerps woonzorgcentrum. Het tehuis herbergt een allegaartje aan karakters. Charlotte is een klassieke zangeres die een luxueus leven gewend was maar door financiële perikelen van wijlen haar man, genoodzaakt is om in het rusthuis te verblijven. Met de andere bewoners wil ze zo weinig mogelijk te maken hebben. Haar zoon Patrick komt wel op bezoek,. Bezoeken die echter vluchtig zijn en op de koop toe heeft hij een nogal dominante vrouw. Charlotte verwoord haar verblijf in één beklijvende zin: ik kruip ’s avonds in dit bed, sta  ‘morgens op uit dit bed en zit de hele dag naast dit bed.

Haar overbuur is de hyper kinetische Maurice. Van  Maurice horen we later dat hij niemand meer heeft als familie maar hij  doet graag mee met de activiteiten van de ergotherapeut d.w.z. bingo en petanque. Magda is een andere residente met een  nogal vulgair taalgebruik en Rozeke is de demente dame van het verdiep. We leren ook Jill kennen de zorgkundige die hier alle taken van bijna werkvrouw tot verpleegster moet doen, realiteit ten volle. ( Zelf ondervonden door een 40 jarige carrière in de zorg).

Beetje bij Beetje doet het virus zijn intrede ( Carona volgens Maurice, die een voorloper wordt op gebied van covid maatregelen).De routines veranderingen en er ontstaan rare combinaties en situaties. We komen als het ware terug in de nieuwsflashes van 2020 en 2021.

Er is humor maar ook veel leed en de menselijke warmte maakt veel goed.

Liliane Dorekens is een prachtige Charlotte en zal heel de vertoning op het podium staan. Subtiel praat zij scenes aan elkaar. Haar zoon Patrick wordt gespeeld door Kristof Goffin. Voor hem is het een EWT debuut en hij werd sterk aangemoedigd door de cast van Dertigers in de zaal. Dertigers waar hij vier seizoenen te zien was.  Theo Van Baarle laat je genieten van Maurice en soms moesten we terugdenken aan Moeidenie! Een andere topper uit het EWT verleden. Magda Peeters speelt…….Magda en Annik Pauwels gaat vlot voor de rol van Rozeke. Tenslotte onze pilaar uit de zorg wordt vertolkt door Daphne Paelinck, de Christine uit Thuis en ook al een goede 10 jaar bij het EWT-Theater.

Zoals steeds een genietbaar decor. Je kan verder nog uitzoeken wat 4711 voor Charlotte te betekenen heeft en hoe de menu in het woonzorgcentrum eruit ziet.

Een typische EWT productie met de nodige diepgang waar humor en leed zich overlappen, een verhaal dat ons hopelijk nog eens doet terugdenken aan een speciale periode en in feite ook een hulde brengt aan de zorg die het niet alleen van handgeklap moet hebben.

Tot slot nog melden dat zoals steeds de derde productie in het teken staat van de benefiet actie, Fonds Marc Andries. Dit gaat dit jaar naar Bucket List, een vereniging die klaar staat voor kinderen van 3 tot 18 jaar in hun laatste levensfase om hen een ultieme beleving te bieden. Zij kunnen geen extra tijd van leven geven maar wel de tijd van hun leven. De hele reeks door verkoopt men snoepzakken  aan 5 en 10 euro. Op16 februari is er dan nog een speciale voorstelling.

De Carona Pandamie tot en met 18 februari

Tickets en info:  www.ewt.be of 03 324 52 42

 

Gust Charrin