De Mannen van de Golf
De Sven De Ridder Company is vijf jaar jong. En hier is hun lente komedie, De Mannen van de Golf. Een “baldadige” komedie die de aftrap kreeg op 23 februari in Theater Elckerlyc. Een Elclerlyc waar twee dagen voor de première nog naarstig getimmerd werd aan decor en inkom en waar we Sven zelf, ondanks een beginnende verkoudheid, bereid vonden voor een gezellige babbel.
-Een quote van de burgemeester van Berlaar tijdens de receptie voor de vrijwilligers vaccinatie centrum Pallieterland: “Onze ouders spraken over” wij hebben de oorlog meegemaakt”, wij kunnen later zeggen,” wij hebben corona meegemaakt”. Wat voor impact had corona op Sven de Ridder en zijn company?
Eigenlijk hebben we die periode goed doorgemaakt. Gelukkig duurde ze niet zolang als WOII, maar we hebben vooruit gekeken en ingespeeld op good feeling. We zijn niet blijven hangen en hebben onder meer de opvoering van Weekend Cowboys direct geannuleerd en met 1 jaar opgeschoven. Dit was in april 2020 de juiste beslissing. In begin 2021 namen we ook het besluit om deze productie nog een jaar verder uit te stellen door de toenmalige toestand. In het najaar voelden we wel dat we onze toer door Vlaanderen ( kleinere zalen) met de Scouts Forever wel konden doen. Dat jaar hebben we onze Kerstkomedie een week uit moeten stellen maar toen men op 200 man capaciteit mocht overgaan was dit voor ons een zegen. Door onze keuze voor het Fakkeltheater voor de kerstkomedies moesten we maar 68 man herboeken, dit konden we toen doen naar februari toe met extra shows. Nadien mochten we zelfs naar een volle Fakkel gaan. De juiste beslissingen en wat geluk maakten dat we die periode redelijk goed doorgemaakt hebben. Het gaf ons een soort van stempel en vertrouwen bij de mensen.
-Is het theaterland erdoor ( corona)gewijzigd?
Ik vind dat het nu beter is dan ervoor. De mensen komen meer en massaal op ons af. Ze zien dat er van alles leeft en beweegt. De mensen hadden nog meer nood aan ontspanning en iets plezants. Ze voelen een merknaam en krijgen waar voor hun geld. Uren ontspanning en entertainment in tijden van crisis. De beste vijand van komedie is goed weer!
Je kan zeggen dat sommige een keuze hebben moeten maken naar den brode toe. Er zijn er die moesten afhaken maar ook die erbij zijn gekomen. Wij zijn 5 jaar geleden begonnen met een eigen gezelschap, een eigen entiteit proberen te behouden. Het moet erop zijn, je moet wakker blijven en zelf bedruipend zijn. De mensen komen naar de Sven de Ridder Company die ze als een soort zekerheid zien. Mensen willen ontspanning, zekerheid en waar voor hun geld.
-Terug naar het begin. Hoe is de SDRC ontstaan?
Brik kende ik reeds sinds 2002 bij het EAT ( Echt Antwerps Theater). Hij speelde er mee en er was toen al een klik. Samen producties doen gaf ook een klik. Op een bepaald ogenblik schreef Brik een stuk voor Uitgezonderd! ( De Wijkagenten) en een jaar daarna regisseerde ik een stuk van Brik ( Blind Date). Het jaar daarna samen de Soundmixshow en toen voelden we dat wat we voor een ander deden we ook voor ons eigen konden doen. We vonden nog een derde man om ons creatief te ondersteunen. Je moet met heel veel factoren rekening houden. Het lijkt evident maar bv. als je maar 1 euro hebt moet je er geen 2 of 3 gaan uitgeven. Zo moesten we iemand hebben die als een goede huisvader waakt over de inkomsten en uitgaven. Iemand met de juiste know how. En dat werd onze derde man Marc Punt.
-Mogen we na 5 jaar spreken van de SDRC als gevestigde waarde in het theaterlandschap?
Ik denk van wel. Er komt massaal publiek op af. De mensen willen hun stress vergeten. We krijgen persoonlijke verhalen van de mensen zelf. Noem het een soort sociale taak, de mensen te laten lachen.
-Een rode draad zijn de Kerstkomedies. Sven de Ridder een Kerst fan?
Ja zeker. De bedoeling was een kerststuk in het eerste jaar en we hadden toen alleen maar plaats in het Fakkeltheater. Maar dat was zo’n succes in de Fakkel. Je krijgt een ander publiek, de zaal is veel kleiner ( dan Elckerlyc) Het wordt intiemer en het is in feite een andere soort komedie. Het is leuk dat dit verschil in komedie nu een traditie is geworden. En Sven De Ridder is zot van tradities. En nu kunnen we op twee fronten spelen.
-Traditie Kerst , dan komen we nu ook op traditie Far West?
Zeker. Weekend Cowboys was een droom van mij. Ik was zot van die productie, het team , de sfeer, alhoewel dit stuk ons het minste aantal bezoekers heeft gegeven. Persoonlijk denk ik dat er hier nog meer had ingezeten.
-Dan is er de onvermijdelijke vraag zoals bij The Beatles of The Rolling Stones. Een keuze: Bonanza of High Chaparral?
100% Bonanza – zie onze elpee tijdens de laatste Kerstkomedie ( Ne Geestige Kerst).Het Bonanza verhaal jaren met de paplepel bijgekregen via mijn vader. Volgde zelf later nog Lorne Greene en Michael Landon in diverse andere series.
–Een zeker stramien nu in de voorstellingen per seizoen?
We gaan nu elk seizoen voor een lentestuk, een zomerproductie, op tournee juist na de lentevertoning en in de herfst en dan in de winter de kerstkomedie. De vier seizoenen ken je nu zeggen.
-Dat toeren door Vlaanderen gedurende een korte periode is precies een unieke beleving? Ik hoor van verschillende kanten ( een voorbeeld was Isabelle Beernaert met haar ballet) de aangename voldoening te spelen in sommige zalen bv. CC Zwanenberg te Heist op den Berg?
Dit heeft een enorme aantrekkingskracht. Heist en ook Beveren zijn ideale plaatsen. Hier komt een waaier van theater op de bezoeker af. Alle soorten komen aan bod. Niemand deed het nog maar nu wordt het terug populair. Enerzijds bereik je de mensen die niet naar de stad kunnen of willen komen en anderzijds is het ook een reclame voor de dingen die alleen in de stad doorgaan ( bij ons de Kerstkomedies).
-Stillaan mogen we ook zeggen dat Sven De Ridder ook een neus heeft voor talent. Jasmine Jaspers heeft in feite haar grote doorbraak gehad bij de SDRC?
Ze was al even bezig, ook bij het EAT, maar ja bij ons kon ze komedie verder ontplooien. Soms is het leuk om ergens iemand te zien optreden en denken, leuk om te onthouden hier kan ik later misschien ook mee aan de slag. Dit wordt een komisch beentje.
-Niet alleen het Antwerps viert hoogtij bij jullie maar af en toe is er de West-Vlaamse inslag. Zie Leen Dendievel.
Dit geeft een geweldige clash van partituren. De klanken van het West-Vlaams en het Antwerps tegenover elkaar. Leen hebben we nu al enkele malen bij ons gehad. En je ziet op televisie het is bijna een echte West-Vlaamse invasie: Chantal, Eigen Kweek Over Vuur.
-Er is een plot en dan vertrekken jullie?
Dit kan bv. door de stomste momenten zijn. Voor De Mannen van de Golf kwam Brik met een golftas en dito clubs die hij gevonden had. We kregen beiden spontaan het idee; nu iets over de golf schrijven. Dan gaan we brainstormen, we vullen de personages aan en er komt een verhaallijn. Brik komt met de eerste versie, we maken er scenes bij en doen er scenes af en spelen zo een pingpong game tot het stuk af is.
-Zijn er al verdere plannen?
Zeker en vast. De lockdown heeft ons hier ook goed bij geholpen. We hebben al gecast tot de zomer van 2025. We zijn dus zeer vooruitziend geweest. We gaan proberen deze voorsprong van twee jaar te behouden. Met mondjesmaat zullen we wel wat lossen naar het publiek toe.
-En nu naar de Mannen van de Golf?
Het is weer spannend. De generale week. Alles moet overmorgen klaar zijn. Ik doe nooit een try out. Donderdag ineens voor de leeuwen tijdens de première. Dit geeft extra adrenaline en iedereen zal scherp staan.
En twee dagen later mogen we mee genieten:
We zitten in een golfclub te Brasschaat. Iedereen kent iedereen maar niets is wat het lijkt op de club. Antoine de Ribbeaucourt is voorzitter en runt de club met Aimée Van Pelt, een dubieuze bouwpromotor. Antoine heeft als vrouw Sien Kegels, of Cindy zoals ze in de Seefhoek werd genoemd. Delphine Koeman-Van Bommel ( zien we hier wat Nederlandse ex topvoetballers verschijnen?) is juist weduwe geworden van Maurits Van Bommel. Zijn as zal de golfclub nog lang meedragen. Guy is de uitbater van brasserie “ The hole in one” en heeft een duister verleden. Iedereen heeft om de een of andere reden wat geldproblemen en als daar ineens een armoezaaier genaamd Vasil opduikt die graag een nieuw lid wil worden gaan de poppen aan het dansen. Vasil wordt wel omgedoopt tot Raoul maar zorgt voor twijfels, raadsels en intriges.
In deze groep worden we subliem ondergedompeld en de situaties gaan van spanning naar humor en terug. Brik en Sven hebben er een humortriller van de bovenste plank van gemaakt. Brik is Guy en Sven speelt de burggraaf, die ook nog rekening moet houden met zijn vader in het kasteel, uitkijkend op de golfcourse.
Jasmine Jaspers is heerlijk als Sien, een Sien die ze nogal graag mag, maar toch kwaliteitswijn kan herkennen als geen ander. Maike Boerdam is de Nederlandse inbreng met Delphine en is een sublieme weduwe. Van Pelt, de bouwheer wordt gespeeld door Warre Borgmans, die voor het eest in een volledige komedie te zien is. Onze Serviër Vasil , die zorgt voor misverstand tot misverstand bij de golfclubleden wordt vertolkt door Luc Verhoeven.
Superieure vintage SDRC, die nooit verveelt, de hedendaagse banaliteit er bij sleurt met “ dik en enorm” en Plopsaland en soms ook subtiel aan improvisatie doet.
Bijna 2 x 50 minuten die voorbijvliegen. We weten nu ook wat narcolepsie is dankzij Antoine, zagen een sober maar praktisch decor en konden nog genieten in deel twee van aantrekkelijke kostuums. Tenslotte nog een extra waardering voor het slot.
John Cleese gaat beginnen aan een remake van Fawlty Towers. Dear John, geef deze twee natuurtalenten van komedie een groot deel van je script en gegarandeerd Fawlty Towers II zal zoals de 12- delige eerste reeks weer eerst staan als beste comedy ooit!
Nog tot 19 maart in theater Elckerlyc.
Info en tickets: www.elckerlyc.be 070691002
Tekst en foto’s: Gust Charrin.