Drie nieuwe ideeën voor de streek van Cochem
Wat hebben geld, de jaren ‘60 en stapschoenen gemeen? Om dit te ontdekken moet je naar Cochem gaan, Cochem, het unieke centrum van Vakantieland Cochem (12 wijnplaatsen en 4 Eifelstadjes). De Rijksburcht domineert het stadsbeeld van een der de mooiste rivierlandschappen van de Moezel. Recent voegde men aan de diversiteit van toeristische ontdekkingen drie nieuwe bestemmingen toe: de Bundesbankbunker, het Mosellandmuseum en de Cochemer Ritterrunde.
De Bundesbankbunker is gelegen aan de oostkant van de Moezel. In 1962, in volle Koude Oorlog, kocht de Duitse Centrale Bank hier een terrein van een lokale dokter. Twee gebouwen werden omgevormd tot training- en recreatiecentrum voor werknemers van de Centrale Bank. Terzelfdertijd werd een bunker gebouwd die tussen 1964 en 1988 zou dienen om 15 biljoen DEM (Deutsche Mark) te stockeren. Deze ondergrondse kluis was een van de best bewaarde geheimen, zelfs de Stasi (Oost-Duitse geheime dienst) heeft het nooit geweten. Waarom hier? Cochem lag achter de Rijn, in een diepe vallei en de Centrale Bank in Frankfurt lag in feite in een gevarenzone. Zo moest de bunker ook een nucleaire aanval kunnen weerstaan. Men had ook schrik van vals geld of geld vermengd met gif vanuit het Warschau Pact. Hiervoor had men vervangbiljetten nodig die vlug uit Cochem over het hele land verdeeld konden worden.
De bunker zit 30 meter onder de grond. Hij was bestand tegen de 5 verschillende effecten van een atoomaanval zoals bv. straling en extreme hitte. Zo werd ook voor het personeel een decontaminatiekamer gebouwd.
In 1994 kocht de Volksbank uit Cochem de bunker om tijdelijk kluizen te installeren. De kluizen van de bank in de stad waren door de overstromingen van 1993 onbruikbaar. Hierna kwam er een periode van verwaarlozing. In 2014 werd begonnen met de restauratie en de buitengebouwen dienen nu als hotel en restaurant.
Je bezoekt de bunker aan de hand van rondleidingen met een gids (in de zomer tot 5 keer per dag). De rondleiding duurt ongeveer een uur en je bezoekt niet alleen de enorme kluis, maar ook de leefruimtes van de werknemers met slaapkamers, keuken, medische dienst en de werkruimtes van het verdeelcentrum. Er was ruimte voor ongeveer 36 personeelsleden en de etensvoorraad was goed voor 14 dagen. De rondleiding is alleen in het Duits, maar er zijn gratis handige nota’s in andere talen. Het museum ligt in een residentiële wijk, dus is er amper parking. Heb je zin in een mooie wandeling met zicht over Cochem, dan kan je de bunker bereiken vanaf het centrum in 25 minuten. In de zomerperiode is er ook een shuttle die vertrekt bij het toerisme-informatiecentrum.
Alle info: http://www.bundesbank-bunker.de/
Parkeren in Cochem voor een hele dag is zeer gemakkelijk aan de Pinnerstrasse, dicht bij het station. Zin in een wandeling voor een volledige dag, begeef je dan naar de stoeltjeslift (Endertstrasse). Hier begint een vrij nieuwe, uitgestippelde wandeling: de Cochemer Ritterrunde. Het eerste gedeelte is vrij steil en brengt je op de Pinnerberg, je kan ook gebruikmaken van de stoeltjeslift als alternatief. Bovenop de Pinnerberg bij het kruis is er een weelderig panorama over de stad, de Moezel en de omgeving. Een paneel vertelt je ook het ontroerende verhaal van mijnheer Pinner, een lokale schaapsherder. De weg gaat verder over kronkelende rots- bos– en veldpaden door een steeds wisselend landschap met mooie uitzichtpunten, oude ruïnes en af en toe enkele infopanelen. De totale lengte is 16 km, maar er zijn meerdere mogelijkheden om de route in te korten. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld tot moeilijk. Goed schoeisel vereist! Wandelkaarten zijn te verkrijgen in het toerisme-infocentrum.
Voor de derde nieuwigheid begeven we ons enkele kilometers buiten Cochem, naar het dorpje Ernst. Hier ging verleden jaar het Moselland Museum open: vier verdiepingen vol nostalgie. Een passie voor tractors lag aan de basis en daarom is de benedenverdieping een stoet van meer dan twintig tractors uit de geschiedenis. Ook een oude brandweerwagen trekt de aandacht, je kan hier trouwens oude brandweerkledij aantrekken. Een volgende verdieping is volledig gewijd aan de wijnbouw in de streek. Aanschouw de oude toestellen waarmee de steile Moezelwijngaarden onder handen werden genomen en hoe men in de oude wijnkelders bezig was.
Zeer nostalgisch is een volgende etage met allerlei facetten uit het leven van de jaren ‘60. Bekijk de vele aspecten van verschillende beroepen en bewonder de leefruimtes van de gezinnen. Heb je mijn leeftijd dan is het “back to memory lane” hoor. Er is ook nog plaats voor oud textiel en een tentoonstelling gietijzeren ovens.
Alles is zeer mooi en overzichtelijk zonder overdreven uitleg.
In de zomerperiode is er ook gelegenheid om met oude tractors een rit te maken. Het museum verzorgt ook snacks en kleine gerechten in de gezellige Philipp’s Bistro.
Alle info: http://www.moselland-museum.de/
In Cochem is er genoeg keuze voor overnachtingen. Wij kozen voor Hotel Karl Noss met zicht op de Moezel, met een zeer goede keuken, maar zonder parking.
Info: www.hotel-noss.de
Alle verdere info Cochem: http://www.ferienland-cochem.de/ – www.cochem.de
En herman.taelman@skynet.be
Tekst en foto’s: A. Charrin