Bevrijdingsmuseum Zeeland
Tien jaar nadat ze het Bevrijdingsmuseum Zeeland opende , was Prinses Margriet terug in Coudorp 41 , Nieuwdorp. Ditmaal ter ere van de opening van het vernieuwde en fel uitgebreide museum. Kees Trans en zijn zoon Stef openden in 2009 het museum, na twee jaar intens werk , op twee verdiepingen in het leuke Zeeuwse huisje beneden aan de dijk.
Het museum was toegewijd aan het verhaal van Zeeland in Wereldoorlog Twee met een speciale focus op de Slag van de Schelde. Een soms vergeten slag die ongeveer liep van september tot november 1944 en als voornaamste doel had de haven van Antwerpen terug bereikbaar te maken voor de oprukkende geallieerden. Bombardementen en inundaties, hevige gevechten en onderdrukking: de Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten bij de Zeeuwse bevolking en in het Zeeuwse landschap. De elementen van water , strand en dijken speelden een enorm belang en worden in het museum ook nauw gevisualiseerd.
Coudorp 41 was aan uitbreiding toe en op vrijdag 25 oktober kon een trotse directeur het vernieuwde museum en het 3 hectare Liberation Park plechtig laten openen door Prinses Margriet. Zij deed dit eerst met over “ de streep” te gaan onder een originele Zeelandse bevrijdingsboog. Hiermee volgde ze in de voetsporen van haar oma Koningin Wilhelmina , die 75 jaar geleden hetzelfde deed te Eede wanneer ze na haar terugkeer aan de Belgisch – Nederlandse grens terug voet zette op Nederlandse bodem.
Voor de opening waren ongeveer 650 gasten uitgenodigd: vele notabelen uit de Zeeuwse omgeving , militaire afgevaardigden van Nederland , Canada en Groot Brittannië, en veteranen waarvan helaas de groep alsmaar kleiner wordt. Het event werd niet alleen begeleid door een militaire band maar het hoogtepunt was een spectaculaire actie van Nederlandse commando’s die neerdaalden uit een Chinook helikopter en een simulatieaanval deden. De Nederlandse commando’s speelden ook een belangrijke rol bij de bevrijding van Zeeland. Dit uniek moment kwam tot stand door de goede relatie van directeur Stef Traas met het Nederland leger. Trouwens de Genie afdeling van het Nederlandse leger was bij de opmaak van het nieuwe museum bijna een kind ten huize.
Het oude gezellige museum dient nu als ontvangst ruimte en in de benedenzaal krijgt men de introductiefilm . Van hieruit gaat het door een gang naar het nieuwe gebouw . Het museum is zeer overzichtig en ruim met verschillende diorama’s en geen te overvloedig gebruik van tekst. Je ziet er onder meer een Assault boot MK2, een DUKW amfibievaartuig en een speciaal voor de aanval op Walcheren via de Westerschelde gecreëerde Buffalo vaartuig. Via de tentoonstellingsruimte op niveau 1 heb je nog een extra kijk op de onderliggende museumstukken.
Buiten is de unieke terug heropgebouwde noodkerk uit Ellewoutsdijk zeker de moeite waard.
Het museum beschikt nu ook over een volwaardig cafetaria en shop.
Een zaak is zeker en dat werd op de plechtige opening meermaals herhaald : Zonder de enthousiaste vrijwilligers Geen museum. Deze vrijwilligers staan trouwens ook ten dienst voor gespecialiseerde rondleidingen.
Rough Guides ontwikkelde dit jaar ter ere van 75 jaar bevrijding het bijna 400 blz. tellende : Travel The Liberation Route Europe. Een gids van musea en memorials in negen landen die met de bevrijding te maken hadden. Het oude museum hier in Zeeland stond reeds aangeschreven bij de twintig beste door de schrijvers van het boek. De meerwaarde van het nieuwe museum zet Nieuwdorp nog trotser tussen deelgenoten als Imperial War Museum London , Monte Cassino Abbey , Caen Memorial of Bastogne war Museum.
Het museum heeft een grote parking en is gemakkelijk vanuit Antwerpen te bereiken in iets onder een uur.
Alle info: http://www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl/.
Tekst en foto’s: G. Charrin.