De Vulkaneifel, een oase van rust, gecreëerd door water en vuur

 

“Waarmee hou ik me nu bezig?”, was voor velen de vraag tijdens het prille begin van de coronacrisis. Het archief wat verfijnen was zowat het eerste wat in mij opkwam nadat de tuin weer volledig in orde was. Tussen een hoopje foto’s, het resultaat van enkele keren de klassieker Luik-Bastenaken-Luik te volgen, kwam ik uit bij de teambussen. Team Gerolsteiner was bedrijvig in het wielrennen tussen 1998 en 2008. Toen ik de sponsor opzocht, kwam ik terecht bij een bronwaterfabrikant in de Duitse Vulkaneifel, niet zover hiervandaan, ongeveer drie uur rijden en volop in de natuur.

Ruwweg ligt de Vulkaneifel in het oostelijke gedeelte van de Eifel. Met de hulp van Gesundland Vulkaneifel (een der lokale vakantieregio’s) trok ik gedurende enkele dagen rond door dit gebied van vulkanen, maren en andere geologische verschijnselen. Dankzij veel vulkaanactiviteit heeft deze streek zich gevormd. Je moet echter niet bang zijn, de laatste vulkanische uitbarsting gebeurde ruwweg 10.000 jaar geleden. Ongeveer driehonderd vulkanen telde dit gebied. Een deel van het park is sinds 2010 geologisch natuurerfgoed (Geopark-Unesco). Speciaal voor deze streek zijn de maren. Een maar is een schotelvormige inzinking, ontstaan door een explosie van water dat in contact kwam met heet magma en gasvorming gaf. Het stollingsgesteente onderaan is ondoordringbaar en een tiental is met water gevuld. Een maar is geen kratermeer, deze ontstaan door echte vulkaanuitbarsting. Je vindt er in deze regio maar een, de Windsborn Kratersee. In de streek zijn verschillende kleine musea die je verdere uitleg verschaffen over al de natuurkundige fenomenen. Doorheen het hele Eifelgebied loopt zelfs een verbindingsroute van ongeveer 280 km, de Deutsche Vulkanstrasse, die 39 standplaatsen heeft op belangrijke bezienswaardigheden. Op al deze plaatsen vind je nuttige informatie.

Tussen Daun en Manderscheid vind je de meeste met water gevulde maren. Meerfelder Maar en Pulvermaar verschillen niet alleen in schrijfwijze, maar ook in diepte. Het Pulvermaar gaat naar 74 m en is het diepste maar in de Eifel. De meeste andere zijn ongeveer 20 m diep. Je kan er overal parkeren en wandelingen maken. Pulvermaar heeft zelfs een terras en natuurbad. Mijn voorkeur ging naar Holzmaar, ietsje kleiner, maar wel rustiger. Holzmaar heeft een uitgebreide waterflora en -fauna en is een waardevolle biotoop. Even verder op loopafstand is er het Dure Maar, een droge maar, ontwikkeld tot een waardevol hoogveen.

Ik nam het stadje Manderscheid als basis. Een voordeel is dat vele wandelingen hier passeren of gewoon hun oorsprong hebben. Ook efficiënt is het circulaire karakter van vele wandelingen. De Manderscheider Burgerstieg combineert het unieke Vulkaneifellandschap met middeleeuwse geschiedenis. Je wandelt 5,4 km door mooie natuur met veel bossen rond Manderscheid, een pad met bijna alpineachtige beklimmingen. De lusvormige route brengt je naar de voet van de Manderscheidkastelen. Deze beide burchten wisselen tijdens de wandeling voortdurend van positie. Meestal kijken kastelen uit over het aanpalende stadje, hier in Manderscheid heb je een bijna unieke omgekeerde situatie. Het stadje ligt namelijk hoger dan beide burchten. De middeleeuwse ruïnes van de Oberburg en Niederburg staan bijna zij aan zij en de laatste kan je bezoeken. Denk eraan: het is hier ook klimmen. Voor de rondgang is er een Nederlandstalige brochure. De Oberburg wordt al vermeld rond 973, toen in handen van de aartsbisschop van Trier, terwijl de Niederburg vanaf 1173 eigendom was van de adellijke Manderscheidfamilie.

Juist buiten het stadje ligt naast de Eifelkliniek Heidsmühle, een familiehotel met enorme parking. Hier vetrekken of passeren veel wandelpaden. Het hotel dat 22 kamers telt, is ook bekend voor zijn diverse menu’s met forellen, forellen uit de streek (Mühlbach).

http://www.heidsmuehle.de/

De Vulkaneifel heeft ook zijn kuuroordstad. Bad Bertrich is een leuk spastadje op mensenmaat met een ontspannende sfeer. De Vulkaneifel Therme nodigen je uit met warmwaterbaden van 32° C. Het thermische, genezende mineraalwater van Bad Bertrich wordt als drinkwater én als badwater gebruikt. Verder vind je er ook het enige glauberzoutbad van Duitsland met een weldoende werking op maag en darmen. Bad Bertrich is een charmant, klein kuuroord met een leuke binnenstad. Gezondheid staat hier hoog in het vaandel met een aantal revalidatieklinieken voor zowel orthopedische aandoeningen als inwendige ziekten. Doe hier zeker de “Kurschattensteig”, een circulaire wandeling van 7,1 km met start en aankomst bij ‘Tourist Information’. Na gestadig klimmen word je beloond met panoramische vergezichten op Bad Bertrich. Bad Bertrich heeft een gezellig, autovrij centrum met winkeltjes en eetgelegenheden.

http://www.bad-bertrich.de/www.vulkaneifeltherme.de

Vuur en water hebben een grote invloed gehad op de vorming van de Vulkaneifel. Een erfenis die de vulkanische krachten nog altijd delen met het landschap. De verscheidenheid van de grond komt nog steeds van pas. In Gillenfeld ontdekte ik Vulkanhof, een geitenkaasboerderij. Hier maakt men geitenkaas met passie. De geiten grazen op kalkhoudende weiden. Je kunt er rondleidingen boeken, de geiten bezoeken en er is een kaaswinkel met een diversiteit aan geitenkazen.

http://www.vulkanhof.de/

Dat lava nog nuttig kan gebruikt worden, mocht ik zelf ondervinden bij kaarsmakerij Moll in Manderscheid. Hier worden op ambachtelijke wijze kaarsen gemaakt. Een van de specialiteiten is een kaarshouder gemaakt met lava-as, gevuld met bijenwas. Je kan de meester-kaarsenmaker zelf aan het werk zien. Hij zal je zeker inwijden in deze wonderlijke wereld. In de winkel vind je naast de traditionele kaarsen voor bv. doop, communie, Kerstmis enz. ook prachtige creaturen zoals eenhoorns of inheemse fossielen. Creatieve ideeën in was kan je zelf kwijt in workshops. Met plantaardige glycerine en fijne aroma’s maakt de winkel ook natuurzeep.

http://www.kerzenmoll.de/

Koning Natuur heerst over de Vulkaneifel. Dit schept een vakantiesfeer met veel wandelplezier onder het motto: “Waar rots en water je begeleiden”.

Alle verdere info: http://www.gesundland-vulkaneifel.de/

Tekst en foto’s: G. Charrin

 Ook nog Nederlandstalige brochures te verkrijgen via :   [email protected]

 

 

Back To Top