De stad Syracuse aan de oostkust van Sicilië, op zo’n 60 km van de luchthaven van Catania, heeft alles wat je kunt verwachten van een citytrip: een aangename stad om te flaneren met boordevol cultuur, verfijnde gastronomie en een mooi landschap in de omgeving.
Ortigia, het historisch hart van Syracuse
Verrassend is het stadsdeel Ortigia, een eiland vlak voor de kust dat met 2 bruggen verbonden is met het vasteland. Na de erkenning als Werelderfgoed en een restauratie van 10 jaar is de stad een juweel. We komen de stad binnen langs het standbeeld van Archimedes, geniale uitvinder van onder meer het getal “pi” die hier heel zijn leven geleefd heeft. Een straat verder maken resten van de Apollotempel duidelijk dat de stad al in de Griekse en Romeinse periode bewoond was. Vlakbij gaan we langs de dagelijkse kleurrijke Mercato, een markt van kledij, verse vis, fruit en groenten.
Wat verder laten we ons leiden door een doolhof van kleine straten waar hier en daar een mooie barokke gevel te bewonderen is en waarbij we al snel aan de een of andere zijde aan de zee uitkomen. Op vele plaatsen zijn er naast kleine hotels en B & B’s en winkeltjes. In een van de vele restaurantjes genieten we van al het lekkers uit de Siciliaanse keuken. Fijnproevers komen er zeker aan hun trekken: caponata (gebakken groenten met o.m. rozijnen en olijven), risotto, pasta a la norma (aubergines), pasta con le sarde (sardientjes), gerechten met zeevruchten. Aan de straat kan je de cannoli proeven, typische gebakjes met amandelen en met een van de vele mogelijke vullingen. Mooie pleinen zijn de Piazza Archimede met zijn barokke Dianafontein en terrassen. Op de halfronde Piazza del Duomo staat de barokke Dom die gebouwd werd op de resten van een Griekse tempel en dat kunnen we het best zien aan de Dorische zuilen die gebruikt werden voor de bouw.
Bij onze wandeling langs de zee komen we onvermijdelijk aan de Fonte Aretusa. Deze zoetwaterbron op een tiental meter van de zee is een geologische eigenaardigheid. De plaats heeft ook iets romantisch als we de legende lezen over de nimf Aretusa die gered wordt door de god Artemis. Langs de kleine vijver met eenden staan papyrusplanten, uniek in Europa. Helemaal aan het einde van het eiland bezoeken we boven een uitstekende rots de resten van de middeleeuwse citadel Mariace, die al sedert de Griekse en Romeinse bewoning een strategische plek is.
Neapolis, Griekse en Romeinse site
Helemaal aan de andere zijde van de stad en boven op een heuvel met af en toe een uitzicht op de zee bezoeken we het archeologisch park Neapolis bezoeken, een must! Bij een rondgang van minimum twee uur beginnen we bij het Grieks theater, een van de grootste van de Griekse Oudheid. Vanaf mei zijn hier regelmatig openluchtvoorstellingen. Aansluitend wandelen we langs de latomia, de indrukwekkende steengroeven die dienden voor de bouw van de vele gebouwen. Een van die steengroeven wordt het “oor van Dionysios” genoemd. Binnen heeft het een geweldige akoestiek. Dionysios, tiran van Syracuse, zou de gesprekken van de gevangenen die er werkten gevolgd hebben. Dit deel van het park ligt in een mooi natuurlijk decor van rotsen, citrus- en palmbomen. Jammer dat de wegaanduiding niet overal goed is en dat bepaalde punten afgesloten zijn. Het einde van het bezoek is het Romeins amfitheater, een van de grootste van Italië. Daarna is een bezoek aan het nabijgelegen archeologisch museum Paolo Orsi een aanrader.
Excursies
- Wie Ortigia vanop zee wil zien kan een rondvaart met een kleine boot boeken. Men kan zien hoe de stad op een geweldige rots gebouwd is en een eind verder komt men aan een reeks inhammen met rotskloven en grotten. Vermits de zee te wild was zijn we dan maar naar het wandelpad langs de rotsen getrokken om deze natuur te bewonderen.
- Een aanrader is een dagbezoek aan Noto, een stad op zo’n 40 km van Syracuse en gemakkelijk met de bus bereikbaar. Deze prachtige stad is na de aardbeving in 1693 op dezelfde plaats heropgebouwd in de barokstijl. We lopen langs de centrale Corso Vittorio Emanuele III om al die prachtige kerken en palazzi in honingkleurige steen met bijzondere balkons te zien. De mooie gezellige pleinen vormen daarbij een aangenaam decor.
Tekst en foto’s: Herman Taelman