Rotterdam

Hoor je de naam Rotterdam, dan denken velen spontaan aan haven of de Kuip in Feyenoord. Rotterdam is naar aantal inwoners de op één na grootste stad van Nederland en werd bijna totaal verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Door vernieuwing en aanpakken bloeide de stad weer op tot een dynamisch geheel en is nu een absolute aanrader met hedendaagse architectuur, fantastische musea, een bruisende binnenstad en een aanlokkelijk maritiem karakter.

Vanaf Antwerpen kan je Rotterdam nu bereiken met de Thalys in 30 minuten. Je kan gaan voor een of meerdere dagen. Als ontdekking begon ik met het eendaagse werk en spoorde tot Rotterdam Centraal. Dit gebouw dateert uit 2014 en heeft een speciale dakconstructie die als een pijl wijst naar het stadscentrum. In het station is een VVV-kantoor en als je wil, kan je bij de servicewinkel van RET een dagkaart kopen voor het openbaar vervoer.

In het Museumkwartier, rondom het Museumpark, vind je enkele architectonische parels. De Kunsthal, Westzeedijk, ontworpen in 1992 met specifieke niveauverschillen, heeft zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks wisselt hier een gevarieerd programma van ongeveer 23 tentoonstellingen. Cultuur voor een breed publiek, van hedendaagse, moderne meesters tot vergeten culturen. Nu is er tot midden mei “Picasso op papier”, een techniek die hij aanleerde toen hij al ver in de zeventig was. Naast de Kunsthal zie je de contouren verrijzen van het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen, dat officieel opent eind 2020. Hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten.

Niet ver van de Kunsthal, Jongkindstraat, is Huis Sonneveld zeker een bezoek waard. A. H. Sonneveld, directeur van de Van Nellefabriek, gaf anno 1933 opdracht voor de bouw van deze villa. De geometrische vormen (met veel glas, metalen kozijnen en plat dak) zijn kenmerkend voor het Nieuwe Bouwen, de architectonische beweging die in de jaren 1920-1940 naar uiterste eenvoud streefde. Binnenin bijzonder veel aandacht voor de details van verlichting en kleurstelling, die met haar koele tinten aan de art-decostijl herinnert. Licht, lucht en ruimte was het motto van het gezin. Begin zeker eerst met de film over het grondige reconstrueren van het huis (duurtijd 25 minuten). Daarna kan je vrij met een audiogids door het huis lopen. De woonkamer, eetkamer en studiekamer op de eerste verdieping vormen één grote ruimte, die met een schuifwand en gordijn telkens anders kan worden ingedeeld.

Neem gerust een break voor een lunch bij het water. Vanaf de Veerhaven heb je een mooi uitzicht op de Erasmusbrug, een 800 meter lange hangbrug uit 1996. Aan de overzijde zie je de Wilhelminakade, de plaats van de Holland-Amerika Line, waarover we het in een volgende kroniek uitgebreid zullen hebben.

Metrostation Beurs is een knooppunt en vanaf hier kom je vlot in het gebied van Coolsingel en Blaak (collectief geheugennamen voor vroegere Monopolyspelers!). Hier vind je de vele winkels van Rotterdam en ook de Laurenskerk. Desiderius Erasmus is hier weerom aanwezig met een standbeeld op de groene vlakte voor de kerk. De Laurenskerk, het enige middeleeuwse monument van de stad en gebouwd tussen 1149 en 1525, is sober van opzet. Dit paste bij de bevolking die haar brood verdiende met visserij en scheepvaart. De reformatie heeft die soberheid nog meer in de hand gewerkt. Tijdens de bombardementen van 1940 werd de kerk zwaar beschadigd. Een totale restauratie was nodig. Een handige brochure bij de ingang neemt je mee door de geschiedenis van de kerk. Van april tot oktober kan je op bepaalde dagen de kerktoren beklimmen.

 

Niet ver van de Laurenskerk is de Markthal, een unieke plek, waar horeca en wonen samenkomen in een spectaculaire boog van kleuren en vormen. De hal staat bekend als de Sixtijnse kapel van Rotterdam. De appartementen zijn in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. In de hal vind je rond de 100 units van stroopwafels tot kaas over exotische producten. Ook een aantal foodshops en diverse restaurants vervolledigen het interieur.

Heb je nog tijd, dan kan je een bezoek brengen aan Museum Rotterdam, Rodezand. De vaste tentoonstelling neemt je mee door de tijd en de geschiedenis van de stad: van een gewone nederzetting bij de rivier de Rotte tot de architectonische metropool met wereldhaven. Tijdelijke tentoonstellingen wisselen elkaar af.

Misschien nog afronden met een koffie en gebak in de Bijenkorf op de Coolsingel?

Je kan veel te voet doen in Rotterdam. Openbaar vervoer is zeer efficiënt met trams en een uitgebouwd metronet van 5 lijnen. Met lijn E kan je zelfs tot in Den Haag geraken. Over het vervoer via de waterweg lees je meer in een vervolg. Vraag in het VVV-kantoor de “Official Rotterdam Citymap”, ‘Discover Rotterdam’ genaamd. Met dit plannetje en de zeer frequente zwarte straataanwijzingen kom je zeker overal.

Alle info: http://www.rotterdam.info/

Tekst en foto’s: A. Charrin

 

Back To Top