BLADEREN WANDELEN MASSAAL DOOR TROPISCH REGENWOUD300.000 bladsnijdermieren verrijken Burgers’ Zoo met hun karakteristieke gedragArnhem, 26 juli 2022 – Het overdekte tropische regenwoud Burgers’ Bush is een nieuwe diersoort rijker: 300.000 bladsnijdermieren dragen in een nieuw ontworpen verblijf verse bladeren naar hun nest. Werksters kauwen het blad fijn en voeren het aan de schimmelkolonie, die als voeding dient voor de larven van de mieren. Dankzij een creatieve constructie van onderling verbonden telefoonpalen en telefoondraden zien bezoekers regelmatig op ooghoogte bladeren door de Bush wandelen.
Filevorming in de Bush
In Koninklijke Burgers’ Zoo hebben 300.000 bladsnijdermieren in het overdekte tropische regenwoud een nieuw ontworpen verblijf tot hun beschikking gekregen. Vanuit verschillende onderling verbonden terraria in de beschutte omgeving van een overdekt huisje kunnen de insecten via een vernuftige constructie van telefoonpalen en telefoondraden verse bladeren als voeding bemachtigen op eilandjes in de Bush.
De opbouw van een kolonie bladsnijdermieren
De koningin kan vijftien tot twintig jaar oud worden en produceert verschillende types nakomelingen, die eerst allemaal als larven ter wereld komen. Werksters zijn er in drie soorten: minima, media en maxima. Daarnaast zijn er soldaten die de mierenkolonie beschermen. De kolonie bestaat verder ofwel uit gevleugelde mannetjes, ofwel uit gevleugelde vrouwtjes (die ook wel prinsessen worden genoemd).
Een duidelijke rolverdeling binnen de kolonie
De koningin heeft als enige taak om nakomelingen te produceren. De media- en maximawerksters snijden stukken uit bladeren en slepen dat blad naar de schimmelkamer, waar de minimawerksters het blad fijnkauwen en aan de schimmelkolonie voeren, die het voedsel voor de mierenlarven vormt. Soldaten bewaken op hun beurt de mierenkolonie tegen mogelijke vijanden, terwijl gevleugelde mannetjes en vrouwtjes voor de instandhouding van de soort zorgen. De prinsessen paren namelijk met meerdere mannetjes om miljoenen bevruchte zaadcellen op te slaan en elders hun eigen kolonie op te starten.
DIERVERZORGERS WEGEN EN METEN PAUWOOGZOETWATERROGGENTeam dierverzorgers vangt vier van de zeven zoetwaterroggenArnhem, 28 juli 2022 – Een team dierverzorgers van de Bush en de Ocean heeft donderdag 28 juli vier pauwoogzoetwaterroggen gevangen, gewogen en gemeten. In totaal leven er zeven van deze zoetwaterroggen in het kaaimanverblijf in de Bush. De dierverzorgers en biologen wilden graag weten of de dieren een gewicht hebben dat past bij hun afmetingen. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten wordt het dieet van de dieren eventueel op bepaalde details aangepast.
Veilig werken staat voorop
In het kaaimanverblijf leeft een volwassen vrouwtje breedsnuitkaaiman. Om de dierverzorgers veilig te laten werken, moest allereerst dit dier constant in de gaten en eventueel op afstand gehouden worden. De dierverzorgers die de roggen uit het water moesten vangen, plaatsten bovendien een hek tussen de kaaiman en henzelf als extra voorzorgsmaatregel.
Een gecoördineerde operatie
Het team dierverzorgers werkte als een geoliede machine, met een heldere taakverdeling onderling zodat de dieren zo snel mogelijk weer terug in het water gezet konden worden. De dierverzorgers uit de Ocean hebben regelmatig zoutwaterroggen moeten vangen in het aquarium en hebben hier de nodige ervaring mee. Die expertise is gecombineerd met de kennis en kunde van de dierverzorgers uit de Bush, die het verblijf en hun dieren weer erg goed kennen.
Analyse van de verkregen data
De verzamelde gegevens, zoals de exacte afmetingen (lengte en breedte) van elk van de vier gevangen dieren en het gewicht van elk individu, worden verder geanalyseerd door de biologen en dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark. Kennis uit vakliteratuur en gegevens van collega-dierenparken en –aquaria worden geraadpleegd om te bepalen of de dieren te licht, te zwaar of juist op een goed gewicht zitten. Al naar gelang de uitkomsten van dit onderzoek worden mogelijk details aan het dieet van de dieren veranderd.
Verhalen: Burgers’Zoo Foto’s: Mira Meyer.
|