Nieuwigheden bij Passchendaele Museum Zonnebeke
Het kasteel in het park van Zonnebeke herbergt een van de meest iconische tentoonstellingsruimtes aangaande momenten uit WOI. Ontdek en beleef het verhaal van WOI en vooral over de Slag bij Passendale. Bekijk de vele objecten, ga interactief op zoek en daal af naar de dugouts en loopgraven zowel van Duitse als Britse makelij. Voor kinderen is er nog steeds het familievriendelijk parcours met Lisa, haar neefje Louis en het museumratje Maurice.
Op 1 februari gingen de deuren opnieuw open voor dit jaar. Er zijn ook twee nieuwigheden.
De Belevingsexpo Passchendaele 1917 kwam er met de steun van de Provincie West-Vlaanderen. Je komt midden in het landschap van 1917 te staan. De expo is een introductie tot de Slag van Passendale. De Slag wordt chronologisch in beeld gebracht. Rondom krijg je metershoge historische beelden. De kaartentafel geeft de falende vooruitgang van de Slag. Het doel van de geallieerden was om de kust te bereiken rond Oostende maar men strandde gewoon rond Passendale. De Slag kende drie grote fases, die vooraf werden gegaan door een immense logistieke voorbereiding en monsterlijke beschietingen. Elke fase strandde op Duits verzet in het kapot geschoten landschap. De kaartentafel heeft ook een teller met de menselijke tol en bereikt bijna de 120.000. De muziek errond is speciaal gemaakt door Jef Neve. De 360 ° projectie van de beelden is zeer impressionant.
De andere nieuwigheid is een tijdelijke tentoonstelling: Echoes of War. Dit is in het kader van het WOI themajaar, Landscapes/ Feel Flanders Fields van Westtoer. Er zijn de zichtbare archeologische verhalen maar ook de onzichtbare. Verhalen op plaatsen waar iemand geweest is in WOI , om te vechten, te rusten of op doorgang. Aan de hand van persoonlijke verhalen, aangevuld met objecten, eigen aan die persoon, neemt men de bezoeker mee doorheen het landschap.
Op de muur ook 125 gezichten van mensen die het leven lieten alhier. Ze staan a rato van het aantal verliezen van hun land. Je vindt er Britse, Australische , Duitse soldaten maar ook het gezicht van Zuster Nelly Spindler , hier omgekomen en begraven op Lyssenthoek CWGC, de enige Britse verpleegkundige begraven in de Westhoek.
De Slag duurde ruwweg van eind juli 1917 tot begin november 1917. Men noemt de Slag soms ook de Derde Slag om Ieper.
“Verken het landschap” is ook een initiatief, dat samen met de toeristische diensten tot stand kwam. Hier kan je uw eigen planning maken. Te voet, met de fiets of met de wagen. Je kan er een QR code scannen en aan de slag gaan. Trouwens Het kasteel heeft ook een mooie toeristen infobalie met veel brochures en een zeer goed gestockeerde winkel.
Praktisch: Museum open in 2024 tot 17 november, elke dag van 10u tot 17u30.
Tekst : Gust Charrin.
Foto’s: Gust Charrin en Museum Passchendaele.-Eric Compernolle.