Velen die de naam Maribor horen, denken onmiddellijk aan 2011 toen Club Brugge een van de vele voetbalmirakels verwezenlijkte door in een Europese wedstrijd een 3-0-achterstand wist om te buigen in een 3-4-overwinning. Maribor is echter de tweede stad van Slovenië en sinds dit jaar zeer gemakkelijk te bereiken vanaf de luchthaven van Deurne.
De kleine, maar uiterst gezellige nieuwe luchthaven van Maribor bereik je na een tussenstop in München in juist net geen vier uur. De stad zelf is niet te groot, ongeveer 110.000 inwoners en gemakkelijk te voet te doen. Maribor ligt strategisch aan de Dravarivier die haar oorsprong in Italië heeft. De binnenstad biedt een mix aan historische en moderne architectuur. Het Kasteel van Maribor was oorspronkelijk een vesting tegen de Ottomanen, maar werd later een aristocratische residentie met nu vooral de nadruk op een streekmuseum. Loop je van het Kasteel naar het Hoofdplein dan kom je eerst de Kathedraal van Johannes de Doper tegen. In de 12de eeuw begonnen als een ‘eenschipbasiliek’ is de stijl nu voornamelijk gotisch met een mooi ogende klokkentoren in renaissancestijl. Het Hoofdplein zelf is rechthoekig en dateert uit de 13de eeuw. Midden op het plein een barokke Pestzuil die herinnert aan de 17de-eeuwse pestepidemie.
In de wijk Lent, aan de Dravarivier, vind je veel mooie barokgebouwen. Hier vind je tegen een van de huizen de beroemde oude wijnrank. Deze 400 jaar oude rank zou de oudste van de wereld zijn. Binnen in het huis is een informatiecentrum en vinotheek, te bezoeken met een gids. Je leert er alles over de wijncultuur in deze regio van Slovenië. Podravje is een van de drie wijnregio’s van het land. Elke regio is ook nog onderverdeeld in wijnsubregio’s. Meer dan 85% is witte wijn. Het ‘oude Wijn Huis’, zoals de ruimte heet, geeft je ook informatie over de Oude Wijnrank, die hoog opklimt aan de zuidkant van het huis. Per jaar geeft de rank tussen 20 en 60 kg druiven. Elk jaar wordt de oogst in speciale miniatuurflesjes, die door een lokale kunstdesigner gemaakt zijn, gebotteld. Het flesje krijgt een speciale stadszegel en een handtekening van de burgemeester. Een flesje bemachtigen is onmogelijk, alleen voor protocoldoeleinden worden ze gebruikt. Bill Clinton, Vaclav Havel, paus Johannes Paulus II en zijn opvolger Benedictus XVI waren bij de gelukkigen. Sinds 1995 is het huis ook de zetel van de lokale wijnkoningin. Ze wordt om de twee jaar gekozen, moet een meisje uit Maribor zijn met roots in de wijnindustrie en ze staat voor de symbolische representatie van de wijncultuur. Ze is trouwens ook de centrale persoon tijdens het jaarlijkse wijnfestival.
Slovenië kent al een wijncultuur sinds de Romeinen. Het is enorm goed gelegen met ideale klimatologische condities op een kruising van een mediterraan gebied, sub Alpinedelen en de Pannonische vlakten. Podravje is de streek in het noordoosten en de grootste wijnregio. Posavje is dan weer de kleinste regio en meer zuidelijk gelegen. De derde regio is Primorska en geniet van een gunstige ligging in de nabijheid van de Alpen en de Middellandse Zee. Ze wordt al eens het Sloveense Californië genoemd en heeft in tegenstelling tot de twee andere streken ook een gerenommeerde voorraad rode wijn. Een buitenbeentje in het wijnaanbod is “Sipon”. Dit zou de naam van een druivensoort zijn, gegeven door troepen van Napoleon op hun doortocht. Ze vonden de wijn zo goed dat ze allen hun kepie de lucht ingooiden en riepen: “C’est si bon”. Dit werd later aangepast naar Sipon. De exacte naam van de oorspronkelijke druivensoort is volgens sommigen een variant die nog in Hongarije voorkomt ‘Furmint’ genaamd en daar voor zoete wijnen zorgt. Misschien een verhaal dat ontstond na overmatige consumptie!
Op een 15-tal minuten rijden van het stadscentrum van Maribor kom je op de hoogtes van het Pohorje massief. Dit is het laagste hoogland voor de Alpen overgaan in de Pannonische vlakten. Weiden en dennenbossen wisselen elkaar af en van december tot maart kan men er skiën. Het skioord heeft ongeveer 80 km pistes en is in de zomer ook populair voor wandeltoerisme. Het massief is bereikbaar per kabelbaan, maar ook met de auto.
In deze heuvels heeft ook glamping zijn intrede gedaan in Slovenië. Twee jaar geleden ontdekten we glamping in Zuid-Engeland in Meon Springs met de originele ‘Sheperds hutten’ en de ‘Mongoolse Yurts’. Hier in de heuvels rond Maribor koos men voor luxueuze tenten en een boomhuis. De constructies staan op het wijndomein ‘Chateau Ramsak’. Je kan kiezen uit twee types tent: de kleinere voor twee personen en de familietent die tot vier personen kan herbergen. Alle comfort, eigen aan glamping, is aanwezig: badkamer, tv, verwarming tot een jacuzzi voor de tent. Ontbijt wordt geleverd door de mensen van het wijndomein. Een kleinschalig wijndomein in een gerestaureerd kasteeltje met middenin de grootste houten druivenpers van Europa. De pers is meer dan 100 jaar oud en er wordt gezegd dat men eerst de pers bouwde en dan de ruimte errond.
Voor de vluchten: www.flyvlm.com, voor Maribor zelf: www.visitmaribor.si
We begonnen met voetbal en eindigen er ook mee: R. Genk kwam ooit ook de ploeg van Maribor tegen, maar zij trokken aan het kortste eind.