– King’s College Chapel Cambridge met een beetje “Royal Wedding”
Op een reis doorheen Midden-Engeland mag Cambridge zeker niet ontbreken. Sinds 1280 is deze stad al bekend als universiteitsstad, toen het eerste college werd geopend. Vrijdag 29 april 10.00h: Milton Park & Ride (een van de vijf goed uitgebouwde faciliteiten aan de rand van de stad). Normaal een capaciteit van ongeveer 500 wagens, nu zijn er amper 20 te bespeuren. De bus die voor het vervoer naar de binnenstad zorgt, rijdt ook maar op zondagdienst (d. w. z. om de 10 minuten). Prins William en Kate Middleton waren de oorzaak van deze toestanden. Cambridge werd onrechtstreeks door hen nog in de verf gezet, toen even na 8.00h de aankondiging kwam dat de koningin hen de titel van Duke & Duchess of Cambridge gaf. Veel winkels bleven dicht en jammer genoeg was ook The Fitzwilliam Museum gesloten, dit private museum van de universiteit, gesticht in 1816, heeft een prachtige collectie kunst. Gaande van schilderijen, Griekse, Romeinse en Egyptische antiquiteiten tot middeleeuwse manuscripten.
Wat gelukkig wel open was, was de kapel van King’s College, een college waarvan de bouw door de toenmalige Koning Henry VI is begonnen in 1441. Ondanks de ogenschijnlijke eenheid van stijl aan de buitenkant is deze kapel een product van drie verschillende bouwperioden uit de Engelse gotiek. De versieringen in het koor zijn van een verregaande eenvoud, maar het voorportaal is rijkelijk versierd in de Tudorstijl (vooral heraldiek o. a. de Tudorroos). Het plafond is uniek, in plaats van een conventioneel plafond met ribgewelf zie je hier een adembenemend waaierplafond, het grootste in zijn soort ter wereld. Het waaiergewelf eigen aan de derde pijler van de Engelse gotiek, ook nog Perpendicular style genoemd, werd gemaakt over een periode van drie jaar. De installatie van de 26 gebrandschilderde ramen duurde 30 jaar.
De kapel is ongeveer 88 meter lang en het plafond is 24 meter hoog.
Het donkere koorhek, waarin zich het orgel bevindt, was een geschenk van Henry VIII en draagt zijn initialen. Op het altaar onder het grote oostraam, het enige schilderij in de kapel, maar niet zomaar een: “De aanbidding door de Drie wijzen” dat Rubens in 1634 schilderde voor het klooster van de Witte Nonnen in Leuven. In 1961 werd het aan het college geschonken. The Chapel of All Souls of de Allerzielenkapel is sinds de jaren 1920 in gebruik als herdenkingskapel voor de leden van het college, de koorschool en personeelsleden die om het leven kwamen in beide wereldoorlogen. De namen staan op verschillende pilaren. Je vindt er bv. de naam van Rupert Brooke, de dichter van oorlogsgedichten, die tijdens zijn dienst door ziekte omkwam in de Dardanellen (een bloedvergiftiging door een geïnfecteerde muggenbeet). Zijn oorlogssonnetten maakten diepe indruk (bv. The Soldier). Hij studeerde in Cambridge in 1911 af.
Op een pilaar staat een eenzame naam, dit was een Hongaars lid van King’s die aan de andere kant vocht. Beroemde leerlingen van King’s zijn onder andere Walpole, een vroegere eerste minister, en de schrijver Salman Rushdie.
Tijdens het academiejaar zijn er dikwijls koordiensten in de kapel met als hoogtepunt op 24 december “Nine Lessons & Carols” (altijd uitgezonden op BBC2). In ‘t Periodiekske editie 22, verschenen op 21.12.2010 – England ánders (56) – had ik het er al over.
Wil je een mooi uitzicht hebben over de kapel en zijn omgeving, dan doe je best een fikse wandeling om aan de andere zijde van de rivier “the Cam” te geraken.
Ga je van Cambridge een twintigtal km in noordelijke richting, dan zie je in dit voor Engeland wel zeer vlakke landschap (The Fens genoemd) van heel ver de speciale torens van Ely Cathedral. The Fens zijn laaggelegen gebieden die in de 17de eeuw drooggelegd werden. Heel wat delen liggen onder zeeniveau en er wordt veel aan landbouw gedaan. Ook zijn er verschillende Fens die onder beschermd natuurgebied vallen.
Ely is een kleine, aangename provinciestad en toch is de kathedraal de derde langste in Engeland. Ze gaat ook prat op een pittige, unieke octagonale toren.
Het grote grasveld rond de kathedraal was op 29 april het toneel voor de lokale straatfeesten ter ere van het koninklijke huwelijk. Je had er een brassband en voor de kinderen was er animatie naar believen. Een plaatselijke “bellenman” zorgde voor de ambiance.
Voor wie de film ‘The King’s speech’ gezien heeft, de scènes die zich geschiedkundig in Westminster Abbey afspeelden, werden hier gefilmd.