Door Miet Waes

Het was een tijdje geleden dat we Luik bezochten. De vernissage van de tentoonstelling ‘Het universum van Paul Delvaux’ is een mooie drijfveer voor een uitje naar die ‘Vurige stede’ aan de Maas. We zijn onder de indruk van hoe Luik, zonder zijn tradities te verloochenen, evolueert tot een stad van de toekomst.

 

We hebben met de gids, Gilbert Schiepens, een afspraak in het ‘Office du Tourisme’ in de vroegere vleeshal. Geen sinecuur om daar met de wagen te geraken. Wegenwerken sturen onze GPS in de war. De volgende keer toch maar de trein nemen. Temeer omdat Gilbert later vertelt dat al die werken dienen voor de aanleg van een rechtstreekse tramlijn langs de Maas. Vanaf 31 januari 2025 rijdt die tram vanaf het station in een eigen bedding naar het centrum van de stad. In Luik zijn geen lage emisissiezone, maar vertrouwen ze er op dat, als er mooie alternatieven zijn, de mensen het openbaar vervoer zullen verkiezen.

Trendy culinair, naast koesteren van streekspecialiteiten

 

 

Eerder ontdekten we dat Luik, naast trendy restaurants, ook eetgelegenheden heeft gespecialiseerd in de typisch oude Luikse keuken.  Bistrot d’En Face is zo’n zaak. Chef-kok Thierry Maree ontvangt ons joviaal in het oude, gezellige huisje uit het einde van de 16de eeuw. Hier kan je nog andouillette – een gerecht op basis van ingewandeneten. We verkiezen echter zijn Luikse balletjes, bereid volgens een oeroud recept met bruine suiker en krenten. Op zijn aanraden proeven we ook zijn l’oeuf cocotte trufflé et sa mouillette au foi gras, die verrassend lekker is qua smaakcombinaties. Eindigen doen we met de traditionele Café Liégeois, waarmee Thierry Maree de prijs won van de beste Café Liégeois in Luik.

Tchantchès, de rebelse en sympathieke volksheld

In de toeristische dienst trekken de marionetten, Tchantchés en Nanesse, onze aandacht. Gids Gilbert vertelt graag sappige verhalen over deze helden van Outremeuse. ‘Tchantchés werd als vondeling gered door een arm koppel, dat hem in leven hield met haring en Pékèt. Deze met jeneverbessen op smaak gebrachte graanjenever is dé drank van Luik. Tchantchés weigerde voortaan elke andere drank.

Ditmaal hebben we geen tijd om Outremeuse, op de rechteroever van de Maas, te bezoeken. Voor wie Luik nog niet kent, is dat zeker een aanrader. Deze volksbuurt riep zichzelf uit tot een vrije republiek met eigen bestuur en burgemeester. Georges Simenon, de geestelijke vader van Maigret, ging er graag inspiratie op doen voor zijn detectiveverhalen. Buiten enkele boulevards in Jugendstil bestaat dit stadsdeel uit een wirwar van middeleeuwse straatjes en steegjes waar vroeger de looiers en de arbeiders woonden en het leven zich op straat afspeelde. Tchantchés heeft er zijn eigen monument, een museum en feest op 15 augustus. In zijn museum worden er op zondagmorgen en woensdagnamiddag poppenkastvoorstellingen gehouden.

Wandelen door het decor van een rijk verleden

 De gids heeft voor ons een wandeling voorbereid langs de highlights van Luik, maar met leuke stops voor culinaire specialiteiten.

“Luik heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen” vertelt hij ons. “Als gewezen hoofdstad van het voormalige prinsbisdom is Luik meer dan acht eeuwen onafhankelijk geweest. Met Maastricht op 25 en Aken op 40 km vormt Luik een Euregio-driehoek op de kruising tussen Germaanse en Romaanse cultuur.”

 

Gilbert duidt op een kaart de drie stadsdelen aan.

Luik Centrum is het historisch hart van de stad met de belangrijkste bezienswaardigheden, winkels en culturele activiteiten.

Outremeuse aan de andere kant van de Maas is bekend om zijn rijke volkscultuur en tradities.

In het noorden, op een voormalig eiland, l’île de Liège, ligt  een moderner en industriëler deel van de stad met ook heel wat groene zones en recreatieruimtes.

Het Perron is het symbool voor de vrijheden en de autonomie van de stad tegenover de vorsten en heersers. Toen Karel de Stoute in 1468 Luik veroverde, liet hij het Perron afbreken om de stad haar vrijheden te ontnemen, maar het werd na zijn dood opnieuw opgebouwd. Dit onderstreepte de veerkracht en de strijd voor onafhankelijkheid van de Luikenaars.

 

 

Op de Place Saint-Lambert stond ooit de majestueuze Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Lambertuskathedraal, die jammer genoeg tijdens de Franse Revolutie werd afgebroken. Nu wordt ze discreet in herinnering gebracht door zuilen van groen en merktekens op de grond.

 

 

Nadat de kathedraal gesloopt werd, domineert het prins-bisschoppelijk paleis het plein. Verschillende bouwstijlen, vooral uit de Gotiek en de Renaissance, zijn er met elkaar vermengd. Op de binnenplaats met galerijen in Italiaanse stijl, staan 60 zuilen met opmerkelijke motieven. De stad werd een voorloper op het vlak van vrijheden en privileges en verdedigde onder het motto ‘Arme luis is koning in eigen huis’ reeds in een zeer pril stadium de democratie.

 

 

 

De ‘Koninklijke Opera van Wallonië wordt sinds 1967 erkend als een van de drie grote operahuizen van België naast de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel en de Vlaamse Opera. Hij werd in 1820 gebouwd onder het bewind van koning Willem I der Nederlanden, toen België nog deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Van 2009 tot 2012 werd het gebouw volledig gerenoveerd. De akoestiek en het comfort verbeterde, terwijl het historische karakter van het gebouw behouden bleef. De opera biedt een gevarieerd programma, met zowel klassieke als minder bekende operawerken en lokt veel bezoekers naar Luik.

 

 

Na jaren van verwaarlozing is La Grande Poste, een iconische neogotische gebouw uit 1901, prachtig gerestaureerd. Het is nu omgevormd tot een Co-working ruimte uitgerust met alle nodige voorzieningen. Op de begane grond is er een stadsbrouwerij en een Food Market met een verscheidenheid aan culinaire gerechten, aangeboden door lokale leveranciers. Verder is er een mediacenter voor professionals uit de audiovisuele sector. Tot slot is er ook ruimte voorzien voor de economische hogeschool van de Universiteit van Luik.

het station

Het station Guillemins van de Spaanse architect Santiago Calatrava, heeft niet alleen geleid tot een verhoogde aandacht voor architectuur en design in Luik,  maar zorgde ook voor stadsvernieuwing. Het gebied er rond werd herontwikkeld, waardoor er nieuwe openbare ruimtes, groene zones en wandelpaden zijn ontstaan die de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van het stadscentrum verbeterde.

Lekker Luik

Het geheim van de Luikse wafel

Jeroen Meeus noemde de Brusselse wafels ‘gebakken lucht’. De échte Belgische wafels zijn die van Luik. Het is een wafel die je warm of koud zonder toppings eet en je kan het bestrooien met kaneel of suiker. Het geheim zit hem in de parelsuiker, die verwerkt wordt in het deeg en bij elke hap van de wafel zalig kraakt

Met nieuwjaar eten de Luikenaars Boudins of witte pens

Boudins zijn het favoriete Luikse nieuwjaarsgerecht. Het is een soort worst die hoofdzakelijk bestaat uit varkensvlees en spek, vaak met toevoeging van brood en specerijen waaronder marjolein. Het heeft een bijna witte kleur door het gebruik van niet ingerookt vlees. Het wordt gekookt, gebakken of gegrild en vaak geserveerd met mosterd of als onderdeel van een maaltijd met aardappelen en groenten.

De Grand Cru chocolade van Benoît Nihant

Je hebt Grand Cru wijnen , maar ook Grand Cru chocolade. Die vind je in de Passage Lemonier 42, bij Benoît Nihant, een delicatesse zaak van het hoogste niveau. Zijn geheim bestaat erin dat hij het volledig proces in handen houdt, vanaf de selectie van de beste cacaobonen en eigen  plantages bij boeren die zijn passie delen.

Praktische informatie

Algemeen

www.visitwallonia.be

www.visiteliege.be

Logeren

YUST

Esplanade Simone Veil 2, Luik

www.yust.com

Eten

Bistrot d’en Face

Rue de la Goffe 8, Luik

 

Tekst: Miet Waes

Foto’s: Miet Waes en Frans Oyen