Een zevenjarig meisje ontdekt Den Haag en Scheveningen

 

Den Haag is altijd een van mijn favoriete steden geweest. Dat komt voornamelijk dat ik in de jaren ’60 het geluk had om er ieder jaar in augustus met mijn ouders een week te verblijven. Meestal had vader logies gevonden bij burgers, wat toen nog niet zo gebruikelijk was. Een B & B avant la lettre. Eerst verbleven we in de Laan van Meerdervoort bij een gepensioneerde kapitein ter lange omvaart, en nadien vele malen in de buurt van de Scheveningse Duinstraat-Keizerstraat bij een zekere Mevrouw Demkens. Elk jaar zag ik er naar uit om Madurodam , de vuurtoren en de pier te bezoeken. En in de Keizerstraat was er al ene Mijnheer Jamin waar moeder verzot was op de kersenbonbons. Een bonus was nog dat er voor de kust een speciaal schip lag , Veronica. Remember Tineke De Nooy, Joost de Draayer of Jan Van Veen. Maar wat zou een hedendaagse meid van zeven vinden van het hedendaagse Den Haag? Dat gaan we ontdekken met Liz Van der Sande , één van de kleindochters.

 

Sealife en Legoland.

 

Onze eerste twee attracties vinden we juist voorbij het Kurhaus, waar ik ooit de musical Anatevka zag , op de dijk van Scheveningen. Sealife laat je met meer dan 45 aquaria kennis maken met het verrassende onderwaterleven van de Nederlandse wateren , de Noordzee en  ver daarbuiten. Je bekijkt niet alleen de vissen maar het doel is ook zeer educatief. Nederland heeft bv. meer dan 6.000 km rivieren en kanalen en door zijn ligging moet het ook gebruik maken van dammen, pompstations en overstromingsverdedigingssystemen. De impact hiervan op de migratie van de natuur der vissen komt mooi in beeld. Je komt tussen de bekende vissen uit de Noordzee en kan de hondshaai bewonderen, de bekendste haai in Europa.

Amazonia neemt ons dan weer mee naar een heel andere wereld. Het tropisch regenwoud met zijn bewoners, onder meer de breedsnuitkaaiman. Liz was op tijd bij de piranha’s voor het voedermoment. Er zijn meer dan 50 soorten piranha’s en merkwaardig, velen eten geen vlees. Liz mocht een mengeling van groenten en koolhydraten in de poel gooien.

In de tunnel begeef je je tussen 180.000 liter water vol met koralen en zeeschildpadden. Ontdek ook de kwallen , de oudste wezens in de oceanen.

Verder kunnen de kinderen zich nog uitleven in het Piratenhoekje en interactief een speurtocht doen. Voermomenten zijn er ook voor de otters, roggen en Humboldt pinguïns.

Combineer zeker Sealife  met het aanpalende Legoland Discovery Centre, een must voor kinderen maar ook voor volwassenen. Trouwens er is een combinatie ticket voor beide attracties. Bouw, speel en leer is hier het motto.  Bouw je eigen Lego racewagen en test hem op de racebaan.  Ga aan boord van de Imagination Express en zwaai met je toverstaf om punten te scoren. Hier kan je optimaal een wedstrijd aangaan tegen pa of ma. De 4 D film laat je verschillende Lego figuren zien uit de recentste film.  Zie Den Haag en Scheveningen als één stad in meer dan 1,5 miljoen Lego blokjes. Je kan er warempel ook middenin ( een ontdekking van Liz). Bouw je eigen verhaal in de speelzones.

Het draait om kinderen en elke volwassene moet vergezeld worden door een kind om de attracties te mogen bezoeken. Legoland heeft ook een gezellig cafetaria  en beide attracties hebben een goed gestockeerde souvenirshop.

www.visitsealife.com

www.legolanddiscoverycentre.com

 

 

Panorama Mesdag

 

Stap in de grootste schilderij van Nederland en kijk 360° naar een magische illusie.  In de 19e eeuw waren panorama’s ontzettend populair in Europa. Ze reisden soms van stad tot stad en trokken veel bezoekers. Een panorama bestond uit drie onderdelen: 1 ) een cilindrische tentoonstellingsruimte ( een rotonde ). 2 ) een schilderij van 360 ° waar de kijker middenin staat. 3 ) genoeg afstand tussen de toeschouwer en het doek om de boven – en onderkant van het schilderij onzichtbaar te maken.

Een donkere gang met wenteltrap werkt desoriënterend en maximaliseert het effect van de schilderij. Deze optische illusie werd bedacht in 1787 door een Schot, Robert Barker. Rond 1900 nam de populariteit van de panorama’s af door de grote concurrentie van de dynamische film. Veel werden afgebroken , gelukkig is Panorama Mesdag altijd bewaard gebleven. Het is de oudste op een oorspronkelijke locatie.

Hendrik Willem Mesdag, een kunstenaar uit de Haagse School, schilderde samen met zijn vrouw, Sientje Mesdag –Van Houten met veel aandacht voor natuur en detail. Vooral het zee – en vissersleven. In 1880 kreeg Willem de opdracht om een panorama te maken. In plaats van een historische gebeurtenis koos hij als onderwerp het uitzicht op Scheveningen met als centraal standpunt de Seinpostduin, de hoogste duin van de omgeving. Het werk is 114,5 m lang en 14,6 m hoog. Het zins begoochelende  panorama heeft nooit hetzelfde uitzicht door de lichtinval. Het kan zelfs van minuut tot minuut wisselen. Geef je kind een van de kleine verrekijkers en ze gaat zeker veel details kunnen opsporen , vooral door het nuttig aandeel van de gids boven in het panorama. Deze geven kinderen een perfecte uitleg die ze ook kunnen meenemen naar de andere werken in de tentoonstelling. sommigen hebben zelfs een connectie met figuren diep in het schilderij. Ook is er voor kinderen een leuke speurtocht met 12 vragen ( Wat zie je ?). Heb je alles juist dan wacht er nog een beloning achteraf.

www.panorama-mesdag.nl

 

Museon- Omniversum

Hier draait alles om de aarde, de mens en een duurzame toekomst. Met meer dan 300.000 objecten ga je leren en ontdekken en gaan naar een betere wereld. Objecten uit de wereld van natuur, cultuur en technologie. In 2022 fusioneerde Museon met het grootbeeld filmtheater Omniversum. Hier in de Dome kan je op een scherm van bijna een ½ voetbalveld op geregelde tijdstippen educatieve natuurfilms bekijken.

Leuk en leerzaam met enorm veel educatief werk. Soms wel net iets te moeilijk voor een zevenjarige.  Slimme oplossingen voor een duurzame toekomst.

Nog een tip, kom je met de tram ( Lijn 1) dan stap je af aan halte World Forum. Onderweg naar Museon ( 15 minuten stappen) nog een leuk spelletje voor de kinderen. Op deze lange laan staan quasi alle vlaggen van alle landen. Om het stappen niet saai te maken een educatieve quiz met als onderwerp de vlag.

 

www.museon-omniversum.nl

 

 

Madurodam

 

Of zoals Liz het plastisch aankondigde” de Kleine Huisjes”. Samen met Panorama Mesdag was Madurodam in de jaren ’60 een van mijn hoogtepunten. Tram 9 doet nog steeds het miniatuurstadje aan , dat dateert uit 1952 en opgericht werd als oorlogsmonument ( Hagenaars spreken nog altijd over het plezantste oorlogsmonument dat er bestaat). Het is ter herinnering aan oorlogsheld en verzetsstrijder  George Maduro. Zijn ouders schonken het startkapitaal voor Madurodam.

Sinds enkele jaren zijn er niet alleen de prachtige exacte replica’s van bijzondere gebouwen en objecten uit Nederland ( maar dan 25 x kleiner dan de werkelijkheid ) maar ook zes indoor attracties. Allen ogen ze zeer spectaculair.  Aangrijpend is de eerste attractie bij het binnenkomen, het verhaal van George Maduro.  Alle attracties duren ongeveer een goede zes minuten.

Nieuw Amsterdam is ook zeer spectaculair en neemt je terug in de tijd. Via een oorlogsschip kom je aan in Nieuw Amsterdam , het huidige New York waar Peter Stuyvesant je ontvangt.

In het Hof van Nederland is er een Multi –zintuigelijke ervaring die je naar het Dordrecht van 1572 brengt. Hier werden de plannen gemaakt om de vreselijke barbaren van Spanjaarden te verdrijven uit de Nederlanden.

Stap in één van de laatste Dakota vliegtuigen van KLM en laat je interactief vliegen door de Flying Dutchman.

De Waterwolf gaat dan weer over de drooglegging van het Haarlemmermeer.

De nieuwste attractie is volgens mij de fijnzinnigste. De Hollandse Meesters is ideaal voor kinderen om op speelse wijze Rembrandt, Vermeer en Van Gogh te ontdekken. Leef je uit in hun wereld, klim en klauter dwars door schilderijen. Kunst komt tot leven en Liz vond het zo leuk dat we er nog een tweede maal binnentraden.

De “Kleine Huisjes” blijven fascineren. Er zijn nog vele doe-dingen als sluiswachters, machinisten van kranen of brandweermannen op het terrein.  De kleine Madurodammers onthalen je met liefde . Neem je tijd en ontdek steeds een verborgen detail. Een sfeervol cafetaria en shop maken er ook verder een gezellige dag van.

www.madurodam.com

 

We reden met Liz naar Den Haag met de trein vanuit Antwerpen ( ze is namelijk sterk wagenziek). En gebruikten ter plaatse het zeer stipte Openbaar Vervoer.

Den Haag-Scheveningen heeft er met Liz Van der Sande een fan bij.

Alle info over Den Haag:  www.denhaag.com

Tekst en foto’s: Gust Charrin.