De I amsterdam City Card maakt Amsterdam nog unieker

 

Door Miet Waes.

 

In vergelijking met andere hoofdsteden lijkt Amsterdam één groot dorp op maat van fietsers en kuierende voetgangers: Geen grootste monumenten, maar schitterende gevels, rustgevende grachten, pittoreske woonboten en meer dan 70 musea. De I amsterdam City Card maakt een bezoek aan Amsterdam nu nog aantrekkelijker, goedkoper en unieker.

 

Of we naar Amsterdam wilden komen om de I amsterdam City Card uit te testen? Die vraag moeten ze me geen tweemaal stellen want in Amsterdam is er wel altijd iets nieuws te ontdekken. Ook om mijn to-do lijstje aan musea af te werken, moet ik nog jaren terug gaan. De I amsterdam City Card is een mooie kosteneffectieve optie voor iedereen die een bezoek plant aan Amsterdam en veel wil zien en beleven. Vooraleer ik vertrek zoek ik alvast de voordelen uit.

 

Waarom een I amsterdam City Card aanschaffen?

 

  1. Gratis toegang tot musea en attracties: Met de kaart krijg je gratis toegang tot meer dan 70 musea en attracties in Amsterdam, waaronder het wereldbekende Rijksmuseum en het Moco Museum.
  2. De kaart geldt ook voor een aantal fascinerende plaatsen en attracties in de omliggende regio’s zoals de Zaanse Schans, Enkhuizen, Haarlem, Keukenhof, Volendam en Marken, Muiderslot. Alleen het vervoer buiten Amsterdam is niet in de prijs begrepen. Inbegrepen zijn wel, een gratis rondvaart in Haarlem en een overtocht met Rederij Volendam Marken Express.
  3. Onbeperkt openbaar vervoer: Met de kaart kan je onbeperkt reizen met trams, bussen en metro’s van het GVB (Nederlands openbaarvervoerbedrijf in Amsterdam) gedurende de geldigheidsduur van de kaart binnen Amsterdam.
  4. Rondvaarten en fietsverhuur: De kaart bevat ook gratis rondvaarten door de grachten en 24 uur gratis fietshuur.
  5. Kortingen: Naast gratis toegang tot musea en attracties, krijg je ook kortingen voor theaters en andere uitgaansgelegenheden.
  6. Gemak: De I amsterdam City Card bespaart tijd en geld doordat je niet telkens losse kaartjes hoeft te kopen. Je kunt gemakkelijk van de ene attractie naar de andere reizen zonder je zorgen te maken over toegangskosten.
  7. Extra’s: Soms zijn er extra voordelen zoals toegang tot speciale tentoonstellingen, attracties, tijdelijke evenementen en meer.
  8. Keuze tussen verschillende tijdsduur, van 24 uur tot 120 uur, wat flexibiliteit biedt afhankelijk van hoe lang je in de stad verblijft.

 

 

Keuze tussen een digitale en een fysieke kaart

De I amsterdam City Card is zowel beschikbaar als digitale – of als fysieke kaart. De digitale kaart koop je via internet. Nadien ontvang je een bevestigingsmail met een link naar je digitale kaart, die je kunt opslaan op je smartphone of tablet. Met die digitale kaart kan je eenvoudig scannen bij musea, attracties en in het openbaar vervoer. Alleen moet je er op letten dat je smartphone steeds is opgeladen.

Maar eerlijk is eerlijk omdat ik hoegenaamd geen expert ben in die digitale wereld had ik wel wat hulp nodig om die opdracht tot een goed einde te brengen. Gelukkig bestaat er voor wie niet zo thuis is in die virtuele wereld of mensen die geen smartphone hebben (die bestaan nog altijd) een fysieke versie van de I amsterdam city card. Die kan je ook online bestellen en in de I Amsterdam Store in het station ophalen of daar rechtstreeks kopen. De I Amsterdam Store is een informatiepunt voor bewoners en bezoekers gelegen aan de IJ -zijde (achterkant) van het Centraal station in Amsterdam. Meteen ook een gelegenheid om andere vragen te stellen, brochures of stadsplannen aan te schaffen.

De City Card app biedt vele voordelen

Eenmaal ik erin geslaagd ben om die City Card app te downloaden, moet ik toegeven dat dit inderdaad een heel handig hulpmiddel is. Je bespaart er niet alleen veel tijd mee, je kunt beter organiseren en plannen. De app fungeert ook als een digitale gids, met uitgebreide informatie over bezienswaardigheden, openingstijden, en geschiedenis. Via kaarten en navigatiehulp bespaar je veel tijd door gemakkelijker je weg in de stad te vinden. Je kunt van tevoren sommige attracties reserveren en plannen, meestal staat dat er dan uitdrukkelijk bij, waardoor je meer controle hebt over je reiservaring. Maar het is zeker niet voor alle attracties verplicht om vooraf te reserveren.

Van de Amstel tot 165 grachten

Van de theorie naar de praktijk. De zon komt er even door en dan zie je de stad opleven. Bewoners installeren zich voor hun huis om de krant te lezen, de terrasjes geraken vol, het aantal fietsers neemt toe. Amsterdam nodigt uit om uren te kuieren en te genieten van het leven in een grootstad met de allures van een dorp.

Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de Amstel, de rivier waarlangs de eerste bewonerskern ontstond. De Amstel valt ondertussen nog amper te onderscheiden van de 165 grachten, een iconisch netwerk waarvan de beroemde Grachtengordel (de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht) sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Benieuwd hoe die Grachtengordel is ontstaan, trekken we naar het  Grachtenmuseum gevestigd in een prachtig 17e eeuwse grachtenhuis. Via multimediale tentoonstellingen in de vele klassieke stijlkamers kom ik er alles over te weten en geniet er van de grachtentuin en de tijdelijke tentoonstellingen op de bel-etage.

 

In Fabriques des Lumières wordt kunst tot leven gewekt

Benieuwd naar één van de nieuwste attracties in Amsterdam trek ik nadien met de tram naar de Westergasfabriek in het westelijke deel van Amsterdam. Het is een populaire locatie voor evenementen, tentoonstellingen, en andere culturele activiteiten. Hier opende het Nederlands bedrijf Culturespaces in de oude Westergasfabriek, na Parijs, Bordeaux en andere grote wereldsteden, haar ‘Lichtfabriek’. In zo’n Fabrique des Lumières beleef je kunst als een totaalervaring, die alle zintuigen aanspreekt. Als in een grote caleidoscoop glijden 325 schilderijen van 50 verschillende Hollandse schilders uit de Gouden eeuw op de klanken van muziek over de ruwe, hoge muren van de oude fabriek: Portretten van Rembrandt, bekende werken van Vermeer, de winterse taferelen van Hendrick Avercamp, de woeste zee van Hendrick Cornelisz Vroom, de vrolijke kroegscènes van Jan Steen en een kortere expositie met werken van Mondriaan. Het is een ronduit sensationele indrukwekkende ervaring. De Hollandse Meesters is een tijdelijke expositie waarop je met de I amsterdam City Card korting krijgt op de toegangsprijs.

De Zaanse Schans, waar ooit 600 molens stonden

 

De Zaanse Schans is één van de meest bezochte toeristische attracties in Nederland. Aangezien die ook op de lijst van de  I amsterdam City Card staat, is het een buitenkansje die ik graag meepik. Let wel op, het ligt buiten Amsterdam dus zijn het vervoer met bus of trein ernaar niet in de City Card begrepen.

De Zaanstreek is een van de oudste industriegebieden van Europa waar ooit 600 molens stonden. In het midden van die Zaanstreek ligt nu De Zaanse Schans, een uitgestrekt openluchtmuseum een beetje te vergelijken met Bokrijk. Het is er heerlijk kuieren door het typisch 18de en 19de eeuws Hollands polderlandschap met molens, schuren, woningen, ambachtslieden. Ook staan er een 10-tal werkende molens die je kunt bezichtigen  en sommigen aan het werk zien. Goederen als olie, specerijen en kleurstoffen worden hier volop geproduceerd. Er is ook een museum aan verbonden. Interessant is de Verkade Experience, de gekende chocolade- en koekjesfabriek waar de originele machines nog draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt. Met de I Amsterdam City Card heb je niet alleen toegang tot het Zaans Museum, maar ook alle andere musea, ambachten en de molens naar keuze op de Zaanse Schans.

 

Een cruise op de grachten als afsluiter

 

Het bezoek aan Amsterdam sluit ik af met een rondvaart op de grachten. Het is een ontspannende manier om Amsterdam vanuit een ander perspectief te bekijken en tijd te nemen om te genieten van de indrukwekkende 17de eeuwse gevels, de iconische grachtenpanden en de historische bruggen. Ideaal ook om unieke foto’s te nemen, die je moeilijk kunt vastleggen van op de straat. Schipper Vincent wijst me op de bezienswaardigheden die we passeren en vertelt leuke anekdotes over het leven in Amsterdam. Met de aankoop van een boot uit 2009, eigendom van rijke lui die er graag mee uitpakten hoe rijk ze wel waren, maakte hij via een carrièreswitch zijn droom waar. Dagelijks vaart hij rond met mensen van overal ter wereld en luistert graag naar hun verhalen. Het is vandaag Bevrijdingsdag in Nederland, en in tegenstelling tot in België, wordt dit hier met veel animo, optredens en en muziek gevierd waardoor onze rondvaart een extra feestelijk tintje krijgt. Rond het middaguur wordt er  halt gehouden aan een traiteurszaak om de bestelde soepjes, broodjes en zoetigheden op te halen. Het is een mooie afsluiter van een kort verblijf in Amsterdam dat naar meer smaakt.

 

Nuttige weetjes over de I Amsterdam City Card

– Kies bij het bestellen van je I amsterdam City Card de gewenste geldigheidsduur van de kaart: 24, 48, 72, 96 of 120 uur.

– Je kunt zelf kiezen wanneer je de City Card wilt activeren. Dat betekent dat je de kaart van tevoren kunt kopen en hem kunt activeren als je in Amsterdam bent.

  • – Zorg ervoor dat je smartphone is opgeladen, want je kunt de kaart niet gebruiken als de batterij van je telefoon leeg is. Dit probleem heb je natuurlijk niet met een fysieke kaart.

– Via de app kun je kaarten overdragen aan je familieleden of vrienden maar je kunt een kaart slechts één keer overdragen.

– Voor sommige musea moet je vooraf een tijdslot boeken. Bekijk de lijst van de City Card locaties om te zien waar een tijdslot verplicht is.

Nog vragen of problemen? Neem dan contact op met het City Card ondersteuningsteam via citycard@iamsterdam.com.

Ben je van plan om weinig musea, maar wel veel buiten Amsterdam te bezoeken dan ben je misschien voordeliger af met de 1-2 of 3 Amsterdam & region travel ticket. Die kaart is geldig op alle tram-, bus- en metrolijnen van GVB, Connexxion, EBS (inclusief nachtlijnen) en treinen van NS in de metropoolregio Amsterdam. In en om Almere kan dit ticket zowel in de allGo als R-net buslijnen gebruikt worden.

 

Praktische informatie

 

Algemeen

www.zaans.nl

www.fabrique-lumieres.com/nl

www.Iamsterdam.com/citycard

 

 

 

Logeren

 

Met Hotel Amsterdam | Internet : www.methotelamsterdam.com

Een hotel dat zich focust op duurzaamheid en goede bereikbaarheid

vanaf Station Amsterdam Centraal en Schiphol Airport

Eten en drinken

 

Met Hotel

Restaurant Kaap Westerpark .  www.kaap-west.nl

 

Tekst en foto’s: Miet Waes