Boeddha. Zin en zintuiglijkheid.

Vanaf de herfst van 2024 toont het Koninklijk Museum van Mariemont zijn Aziatische collecties in de tentoonstelling Boeddha. Zin en zintuiglijkheid.

Waar kunst en spiritualiteit samenkomen. September 2024 persmoment over de tentoonstelling “Boeddha, zin en zingeving”. Aansluitend een rondleiding in de tentoonstelling met een aantal prachtige invalshoeken.

In de voormiddag werden we vriendelijk onthaald in Domein & Koninklijk museum van Mariemont.  Na een lekkere kop koffie werden we toegesproken door Algemeen DirecteurRichard VEYMIERS van het Domein & Koninklijk Museum van Mariemont. Hij schetste ons kort het tot stand komen van de tentoonstelling en Lyce JANKOWSKI Curator tentoonstelling & Conservator Extra-Europese Kunst voor het Domein & Koninklijk Museum van Mariemont ging dan uitvoeriger in “waarom is Boeddha” zo een intrigerend figuur in onze westerse wereld.

 

Ontrafel de geheimen achter de glimlach van de Boeddha. Heb je ooit echt naar een Boeddhabeeld gekeken? Achter de serene glimlach schuilt een wereld aan verhalen, rituelen en filosofie. In deze tentoonstelling word je uitgenodigd om dieper te graven dan ooit tevoren. Ontdek de verborgen betekenis achter de iconen en laat je meeslepen door de wereld van het boeddhisme.

Een nooit eerder vertoonde collectie Boeddha’s. Voor het eerst in bijna 65 jaar worden deze bijzondere stukken uit de collectie van Mariemont aan het publiek getoond. Ontdek de diversiteit van de boeddhistische kunst en laat je verrassen door de verhalen achter deze unieke objecten. Een must-see voor kunstliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in het boeddhisme.

Word onderdeel van de boeddhistische wereld. Beleef het boeddhisme op een actieve en persoonlijke manier. Aanraken, mediteren, offeren… in deze tentoonstelling mag alles. Ontdek de betekenis van rituelen, breng een offerande aan een Boeddhabeeld. Creëer je eigen kunstwerk, een origami van een lotusbloem of mediteer in een virtueel heiligdom. Een tentoonstelling waar je niet alleen kijkt, maar ook beleeft.

Wil je de tentoonstelling helemaal zelfstandig beleven?

Een audioguide biedt een persoonlijke rondleiding met exclusieve informatie en is ideaal om op uw eigen tempo de kunstwerken te bewonderen. Diverse items worden vanuit verschillend perspectief belicht.

Ook aan gezinnen met kinderen is er gedacht:

DE KASTEN ‘een hele wereld’ richten zich voornamelijk op gezinnen, maar kunnen door iedereen gebruikt worden. Er zijn 12 kleine kasten waar je door middel van hands-on interactie kunt leren over de wereld van het boeddhisme. Op het programma staan concentratieoefeningen en een terugblik op het leven van de Boeddha, de symboliek van delotus begrijpen door origami te maken of de vier edele waarheden ontdekken met het dharmawiel.

Voorkeur voor een groepsbezoek mét gids aan de tentoonstelling.

Men kan als groep ook opteren voor een rondleiding met gids. Er staan drie Nederlandstalige gidsen voor uw groep/vereniging klaar.

Meer informatie en groepsaanvraag: info@mariemont.be.

 

Extra informatie:

Een traditie in Mariemont

 

De belangstelling voor Aziatische kunst en boeddhisme vormt een sterke kern voor de identiteit van Mariemont. In 1980 werd een tentoonstelling gewijd aan het Tibetaans boeddhisme. Sinds de jaren 1980 staat de grote Boeddha van Mariemont centraal in de vieringen die worden georganiseerd door de boeddhistische gemeenschappen in België. Zijn terugkeer na een restauratie in 2011, na bijna twintig jaar afwezigheid, werd gemarkeerd door een Opening of Eyes-ceremonie.

Vandaag neemt het beeld een centrale plaats op de Japanse site, naast andere werken (niet boeddhistisch, maar Aziatisch) zoals de Shinto stenen lantaarns en de grote Torii – een levensgrote kopie van de zuilengalerij in de Nikko schrijn in Japan – die in 2024 opnieuw zal worden geïnstalleerd.

Tussen 2011 en 2017 organiseerde Mariemont ook tweejaarlijkse bijeenkomsten onder de naam ‘boeddhistische ontmoetingen’.

Een tentoonstelling in samenwerkingsverband

Voor dit tentoonstellingsproject heeft Mariemont de krachten gebundeld met een partner waarmee het altijd een bijzondere band heeft gehad, de Universiteit Gent, nu  vertegenwoordigd door haar rector, Prof. Rik Van de Walle. De universiteit huisvest een belangrijk centrum van topniveau in boeddhistische studies – het Gent Center for Buddhist Studies (GCBS). De directeur, Prof. Ann Heirman, is de wetenschappelijke curator van de tentoonstelling, samen met Lyce Jankowski en Lara Bauden.

Het Domein van Mariemont

Is geklasseerd als een van de opmerkelijkste erfgoedsites van Wallonië en huisvest een van de belangrijkste openbare collecties van België in een prachtig landschapspark in Engelse stijl.

 

Een ware dialoog tussen kunst, cultuur en natuur.

Dit historische landgoed van 45 hectare is betoverend met zijn opmerkelijke bomen die zichvermengen met de ruïnes van een 18de-eeuws paleis en monumentale beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars als Auguste Rodin. In het hart nodigt het Museum u uit om in de tijd terug te keren door een ongelooflijke collectie. Dit kunst- en historisch museum combineert de schatten van grote beschavingen – van het oude Rome tot het oude China, via Griekenland, Egypte en het Nabije Oosten – met die van onze eigen Geschiedenis, die van België en Henegouwen, en biedt u een unieke reis op het kruispunt van tijdperken en culturen.Welk seizoen het ook is, Mariemont is altijd een rijke ervaring!

Ook voor de inwendige mens is er extra aandacht.

Het Terras van Mariemont

De Brasserie prikkelt gevoelige smaakpapillen met een speciaal “Boeddha”-menu tijdens de duur van de tentoonstelling. Aziatische smaken krijgen een ereplaats in de keuken. Er is ook een vegetarische versie van de suggesties beschikbaar.

  • Voorgerecht: Thaise salade met soja en munt
  • Hoofdgerechten: Japanse kip kerrie of Japanse curry
  • Dessert: Ananascarpaccio, 4-kruidenkaramel en lycheesorbet

Domein & Koninklijk Museum van Mariemont. 

Domein en museum van Mariemont – Chaussée de Mariemont 100 – 7140 Morlanwelz

Info: www.musee-mariemont.be

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. tentoonstelling, die loopt van 21 september 2024 tot 20 april 2025

 

Tekst en foto’s: Diane Geerts en een aantal © beelden zijn afkomstig uit een selectie van de boeddhistische kunstcollecties van het Domaine & Musée royal de Mariemont.